GRABAR KITAROVIĆ O MIG-OVIMA

'To je hrpa željeza opasna i za ljude u zraku i na zemlji'

07.08.2014 u 14:49

Bionic
Reading

Pad MiG-a 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kod Velike Gorice komentirala je i još aktualna pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović. Poručuje da je pad MiG-a poziv na buđenje

Grabar Kitarović tvrdi da NATO ne nalaže Hrvatskoj koliko mora izdvajati za obrambeni sustav, nego samo traži da on bude učinkovit i djelotvoran. Smatra da je pad MiG-a poziv na buđenje, piše hrt.hr.

'Iznimno sam zabrinuta kada gledam što se dogodilo u posljednjih nekoliko godina s hrvatskim ratnim zrakoplovstvom koje je bilo ponos Hrvatske u Domovinskom ratu, a danas je to hrpa željeza opasna i za ljude u zraku i za ljude na zemlji. Smatram da je to posljedica više godina zapostavljanja i neulaganja u tu komponentu oružanih snaga. Strategija obrane i nacionalne sigurnosti je zastarjela. Ovaj pad MiG-a treba shvatiti kao poziv na buđenje, raspraviti i odlučiti na koji će se način ulagati u ratno zrakoplovstvo', istaknula je Grabar Kitarović.


Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je da za pad aviona najveću odgovornost snose on i njegovi prethodnici. No pozvao je sve - i Vladu i oporbu i struku - da se što prije donese odluka o budućnosti vojnog zrakoplovstva. Načelnik Glavnog stožera general zbora Drago Lovrić je apelirao da se zadrži zrakoplovstvo jer je jamac naše sigurnosti. Rekao je da su bili primorani produljiti rok dotrajalim MiG-ovima.

Zaštita neba hrvatska je obveza i prema NATO-u, upozorio je Lovrić. Na nedostatak ulaganja u obrambeni sustav u zemljama članicama prije tri dana upozorio je glavni tajnik Saveza Anders Rasmussen. Kaže da je zbog ukrajinske krize i straha od ruske vojne agresije nužno povećati sredstva za modernu opremu, intenzivno uvježbavanje i blisku suradnju. U isto vrijeme Hrvatska ima staru opremu, a proračun za vojsku se stalno smanjuje