RAZLIČITE OSOBINE

Tko su članovi Vijeća mladih Kolinde Grabar Kitarović? Ima iznenađenja

12.05.2017 u 17:49

Bionic
Reading

Uz Vijeće za domovinsku sigurnost i Vijeće za gospodarska pitanja, pri Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović od četvrtka djeluje još jedna stručna skupina, punog naziva Vijeće mladih Predsjednice Republike Hrvatske. Koordinator Vijeća je Danko Relić, predstojnik Centra za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pa ne čudi što je prvi okrugli stol u organizaciji Vijeća bio posvećen temi odljeva hrvatskih liječnika. Donekle, međutim, začuđuje što je u predsjedničino Vijeće ušao i SDP-ovac Boris Krajinović

Uz koordinatora Relića, Vijeće mladih čine Ivan Bota, Kaja Pavlinić, Maja Mustač, Gentiana Fana, Dora Klindžić, Luka Dragaš, Tatjana Matić, Anita Ruso, Nika Milinović, Josip Vrbanek, Ivan Klepo, Hana Ivana Breitenfeld, Boris Krajinović i Mario Podrug.

'Vijeće mladih okupljeno je prema posve različitim osobinama svojih članova koje povezuje jedino izvrsnost kako u obrazovanju, tako i u poduzetništvu, a jednako tako veže ih i aktivnost u poticanju promjena, vjera u bolju budućnost i, iznad svega, snažno, zdravo domoljublje', objasnila je predsjednica Grabar Kitarović u uvodnom obraćanju na okruglom stolu održanom u četvrtak na Pantovčaku.

Boris Krajinović član je Predsjedništva Foruma mladih SDP-a. Za tportal kaže da nije bio na jučerašnjem okruglom stolu jer je na poslovnom putu u Češkoj. Kako je uopće došlo do njegova angažmana u Vijeću mladih?

'Bio sam na razgovoru sa savjetnicom predsjednice, gospođom Margaretić Urlić, i zaključili smo da to ne bi bilo nikakvo političko tijelo u klasičnom smislu, nego da bi bilo usmjereno na boljitak mladih. Kao član Savjeta mladih Grada Zagreba, rado se uključujem u sve mogućnosti da pomognemo mladima', objašnjava Krajinović.

Upitan je li za svoj angažman dobio zeleno svjetlo nekog od stranačkih čelnika ili je odluku donio na svoju ruku, kaže da je o tome razgovarao s vodstvom i članovima Foruma mladih te su se svi složili. 'Naravno, ako to krene u nekom smjeru koji nije usmjeren prema mladima nego ima konotacije jedne stranke, tada ću razmisliti o članstvu u Vijeću mladih. Za početak, smatrao sam to to ipak treba pozdraviti i nastojati da se nešto napravi', zaključio je Krajinović.

Vijeće mladih zamišljeno je, prema predsjedničnim riječima, kao fleksibilna suvremena platforma koja će okupiti mlade raznih generacija i nacionalnosti, struka, obrazovanja i vjeroispovijesti, ujedinjenih u iznalaženju hitnih rješenja ključnih problema, od demografske revitalizacije do drugih egzistencijalnih problema mladih u Hrvatskoj. 

Rad vijeća temeljit će se, dodala je, na organizaciji okruglih stolova o specifičnim problemima pojedinih struka, a tijekom privremenih preseljenja Ureda predsjednice Vijeće će organizirati susrete s mladima na određenu temu. Prvi takav susret tijekom preseljenja ureda u Ličko-senjsku županiju bit će posvećen depopulaciji, prenijela je Hina u izvještaju s okruglog stola.

Među preporukama s okruglog stola su donošenje mjera zapošljavanja u zdravstvu i dugoročno planiranje kadrova, usklađivanje potreba i upisnih kvota na zdravstvenim fakutetima te donošenje mjera za privlačenje mladih zdravstvenih radnika na lokalnoj razini.

Koordinator Vijeća mladih Danko Relić, ujedno i predsjednik Društva mladih liječnika Hrvatskog liječničkog zbora, istaknuo je da treba hitno vratiti povjerenje u zdravstveni sustav, kako bi mladi zdravstveni djelatnici 'vidjeli svjetlo na kraju tunela' i ostali u Hrvatskoj. Hina je izvijestila da je članica Vijeća i medicinska sestra Nikolina Zemljak, koja radi u Klinici za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević', a u Vijeću je na prijedlog Hrvatske komore medicinskih sestara. Ona je poručila da je danas teško biti medicinska sestra jer ih nema dovoljno, a kao glavni problem istaknula je nekvalitetno obrazovanje.

Iz Ureda predsjednice tportalu u petak nisu dostavili tražene biografije članova Vijeća mladih, no informacije o nekima uspjeli smo potvrditi.

Ivan Bota predstavnik je studenata poslijediplomskih studija u Senatu Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Kluba Sinjana, Kaja Pavlinić studentica Fakuteta elektrotehnike i računarstva te suosnivačica energetskog startupa Tinja, Maja Mustač ravnateljica je Instituta za stručno usavršavanje mladih, Gentiana Fana studentica Fakulteta političkih znanosti te voditeljica Vijeća za unutrašnje poslove EU-a na ovogodišnjem Vijeću mladih Europe u Bruxellesu, a Dora Klindžić studentica fizike na PMF-u, stipendistica prestižne Zaklade Adris za izvrsnost i inovaciju te sudionica međunarodnog natjecanja Odysseus pod pokroviteljstvom EU-a i Europske svemirske agencije.

Luka Dragaš student je Agronomskog fakulteta i dvostruki finalist projekta 'Hrvatska pamet Hrvatskoj', Ivan Klepo inženjer je građevinarstva i doktorand na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, aktivan u studentskim ogranizacijama, a Josip Vrbanek agronom i voditelj projekata u tvrtki GEORG Colsulting.

Pretpostavljamo da je članica Vijeća mladih Tatjana Matić ujedno i predsjednica je Udruge srednjoškolaca Hrvatske, Anita Ruso članica Izvršnog odbora Svjetskog saveza mladih Hrvatska, Nika Milinović tajnica Europskog parlamenta mladih Hrvatske, Hana Ivana Breitenfeld studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu, a Mario Podrug bivši predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.