KOSOR U DUBROVNIKU

'Tko se želi udubiti u izvješća, vidi da je posao gotov'

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 17.05.2011 14:13
  • Objavljeno 17.05.2011 u 13:49
Jadranka Kosor

Jadranka Kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Premijerka Jadranka Kosor je na zatvaranju sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora Republika Hrvatska – Europska unija rekla da smo 'itekako svjesni da ćemo nakon završetka pregovora nastaviti raditi i do potpisivanja pristupnog pregovora, ali i nakon toga, kada uđemo u Europsku uniju'

'Napravili smo velik i dobar posao te vjerujem da će se to prepoznati i da će se uskoro moći reći da smo uspjeli u tome i završili pregovore', poručila je premijerka Kosor.

Rekla je da je učinjeno mnogo posla u borbi protiv korupcije.

'Naše je opredjeljenje da ta borba bude bez ikakvih ograničenja, potpuna i, kako to slikovito kažemo, do posljednjeg daha te da bude bez obzira na ime, prezime i funkciju koju netko obavlja', rekla je Kosor.

Također je naglasila da su državna tijela koja obavljaju posao u borbi protiv korupcije apsolutno neovisna.

Podsjetila je da je posao oko zadovoljenja mjerila u Poglavlju 23 bio iznimno težak i osjetljiv. 'Trebalo je provesti brojne reforme, od smanjenja broja sudova do smanjenja broja zaostalih predmeta, koje smo smanjili za 50 posto. Puno toga smo učinili i na planu suđenja za ratne zločine, a i ojačana su četiri suda koja će se baviti tim procesom', izjavila je predsjednica Vlade.

Nijedan od tih procesa, nastavila je, nije se mogao provesti bez osiguranja dodatnih sredstava, od zapošljavanja na svim razinama do informatizacije, a sve je napravljeno u teškim recesijskim godinama.

'Zaledili smo rashode proračuna za ovu godinu, ali smo dodatno uklopili oko četiri milijarde kuna novih troškova. Jedan dio tih troškova je namijenjen za posao oko završetka pregovora, za jačanje administrativnih kapaciteta, ali i za druge stvari', priznala je Kosor.

Prema njenom mišljenju, ključni trenutak je bio deblokada pregovora, koja je bila osnova za početak rješavanja drugih problema. Također je napomenula da je puno napravljeno i oko ispunjavanja mjerila u Poglavlju 8, ali se tome malo pažnje posvećivalo u javnosti.

'Više od 120 mjerila morali smo ispuniti kroz sva ta poglavlja otvarajući ih i zatvarajući, a svako mjerilo je i reforma i promjena', zaključila je Kosor.

Premijerka bi voljela da se uloženi trud oko poglavlja 8 i 23 prepozna, jer su izvješća tako koncipirana da svakom tko se želi udubiti pokazuju da je posao u ovoj fazi završen.

Dodala je i da su nam važni rokovi koje smo dogovorili da bismo ušli u proračun za 3,5 milijardi obećanih Hrvatskoj, i za to se paralelno pripremamo. Na kraju je sve okupljene europarlamentarce pozvala na Croatia summit koji će se početkom srpnja održati u Dubrovniku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi