EGIDIJE ŽIVKOVIĆ

Tko je žestoki gradišćanski biskup koji udara po političarima i zaziva lustraciju

04.09.2017 u 13:30

Bionic
Reading

Nakon što je u nedjelju poručio da Hrvatska ne smije biti zarobljena prošlošću te da su potrebni zajedništvo i dijalog, mišljenje biskupa gradišćanskih Hrvata Egidija Živkovića naišlo je na odobravanje političara koje je u istoj poruci upitao kada će provesti lustraciju. Tportal donosi portret biskupa koji poziva na toleranciju, ali i suočavanje s povijesnom istinom

Austrijski biskup i teolog Egidije Ivan Živković (njem. Aegiduis Johann Zsifkovics) rođen je u gradišćanskom Novom Gradu (Guessing) 16. travnja 1963. godine, a odrastao je u Stinjačkom Vrhu (Hackenberg), u kojem je i završio osnovnu školu. Filozofiju i bogosloviju studirao je u Beču i Zagrebu, a za svećenika se zaredio 1987. godine.

Nedugo nakon zaređenja Živković postaje tajnik ondašnjega biskupa Željeznoga Štefana Lászlóa, nakon čega odlazi na daljnje studije u Rim te doktorira crkveno pravo na Papinskom sveučilištu Gregoriana.

Po povratku, 1992., Živković službuje kao vicekancelar, a potom i kancelar biskupskoga ordinarijata u Željeznom (Eisenstadt), a istodobno obavlja dušobrižničku službu u župi Prodrštof (Wulkaprodersdorf), dok dvije godine kasnije preuzima vodstvo Odsjeka za hrvatsku jezičnu skupinu u biskupskoj kuriji Željeznog, kao i uredništvo biskupske revije gradišćanskih Hrvata Glasnik.

Pet godina kasnije omiljeni duhovnik gradišćanskih Hrvata postaje generalni tajnik Austrijske biskupske konferencije.

  • +4
Egidije Živković Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Velikim osobnim uspjehom Živković smatra sudjelovanje pri Papinoj misi u Trajštofu (Trausdorf an der Wulka) prije dvadesetak godina, a bio je jedan od glavnih organizatora pohoda pape Benedikta XVI. Austriji 2007. godine.

Za biskupa Željezanske biskupije zaređuje ga 25. rujna 2010. u katedrali sv. Martina u Željeznom kardinal Christoph Schönborn, a zanimljivo je kako kao čest gost hrvatskih vjernika u domovini mise vodi na standardnom jeziku Hrvata iz austrijskoga Gradišća.

U svojim propovijedima Živković nerijetko kritizira političare, pa je tako tijekom Feste sv. Vlaha u Dubrovniku u veljači ove godine upozorio hrvatske političare zbog egzodusa mladih iz Hrvatske, poručivši im kako 'narod uludo vesla ako kapetan spava na kormilu', dodajući pritom da se političari moraju 'okaniti nezdravih podjela jer smo svi, lijevi i desni, putnici istoga broda'.

  • +15
Sveta misa povodom ludbreške Svete Nedjelje Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Živković nije ostao dužan političarima ni protekle nedjelje, kad je predvodeći euharistijsko slavlje u svetištu Predragocjene krvi Kristove u Ludbregu pozvao na međusobno uvažavanje, toleranciju, prihvaćanje drugačijega mišljenja i dijaloga te da se ne bave 'kamenim i limenim pločama' i sekularizmom.

No pritom nije propustio prozvati političke elite za neprovedenu lustraciju.

'Ljudi krvavih ruku koji su proizvod okrvavljene ideologije ne mogu voditi časno ovaj narod i Hrvatsku. Recite im stop, stop! Europa je to davno rekla. Dajte se voditi onima koji su čistih ruku! Dajte mladima priliku, dajte mudrijima politiku, ma dajte siromašnijima od sebe bogatstvo ove zemlje', zaključio je Živković, čije su poruke, između ostalih nazočnih u Ludbregu, pozitivno ocijenili šef SDP-a Davor Bernardić te varaždinski župan Radimir Čačić.