ALEX JONES

Tko je omiljeni Trumpov diler lažnih vijesti

19.03.2017 u 21:04

Bionic
Reading

Alex Jones jedan je od najpopularnijih teoretičara zavjere u SAD-u i jedan od najmarljivijih proizvođača lažnih vijesti koje raspačava preko svojeg portala InfoWars, a ujedno je redovit izvor informacija aktualnom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je i gostovao u njegovoj radijskoj emisiji ‘The Alex Jones Show’

Alex Jones tvrdi da se pucnjava u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu, Massachussets, u kojoj je ubijeno 20 učenika, uopće nije dogodila. Nije bilo ni američkog spuštanja na površinu Mjeseca, no zato postoji plan da Federal Emergency Management Agency (FEMA), tj. Federalna agencija za krizni menadžment potrpa Amerikance u koncentracijske logore. On misli da su Barack Obama i Hillary Clinton doslovno ‘demoni iz pakla’ te da je Clinton upetljana u tajnu mrežu pedofila koji imaju stožer u jednoj pizzeriji u Washingtonu, u čijem podrumu se muče djeca.

Naravno, Justin Bieber dio je velike zavjere čiji je konačni cilj Amerikancima oduzeti pravo na nošenje oružja, a svijetom vlada tajno društvo s ciljem uspostavljanja Novog svjetskog poretka (New World Order).

Alexander Emmerick Jones rođen je 1974. godine u Dallasu u američkoj saveznoj državi Teksas u obitelji srednje klase. Otac mu je bio stomatolog, a majka kućanica. Studirao je na koledžu u Austinu, a ključan utjecaj na njega - kako je više puta istaknuo - izvršila je knjiga ‘None Dare Call It Conspiracy’ Garyja Allena, nekoć popularnog teoretičara zavjera te žestokog konzervativca i rasista.

Mladi Jones se nastanio u Austinu, koji važi za liberalnu oazu u konzervativnom Teksasu, u kojemu je od šezdesetih godina prošlog stoljeća iz hipijevskog pokreta nastala i živahna scena teoretičara zavjera. No kao što su hipiji šezdesetih postali Reaganovi glasači osamdesetih, tako je i kružok teoretičara zavjera iz Austina s vremenom skrenuo opasno u desno. Alex Jones je 1996. pokrenuo emisiju na lokalnom radiju, u kojoj je širio razne teorije zavjere, poput one da je bombaški napad na zgradu u Oklahoma Cityju zapravo djelo američke vlade, koja time želi umanjiti prava saveznih država. Često je znao i ugostiti kongresnika Rona Paula, poznatog libertarijanca koji i sam nije imao problema koketirati s rasizmom i teorijama zavjera.

Jones je godinama bio posve marginalna figura, lokalni radijski redikul kojega nitko nije shvaćao ozbiljno, što se promijenilo zahvaljujući pojavi interneta, a kasnije i građevinskog tajkuna Donalda Trumpa na američkoj političkoj sceni. Neko vrijeme Jones je bio dio ekstremističke protestantske crkve Branch Davidian, a 2000. nakratko se natjecao za republikanskog predstavnika teksaškog Okruga 48. U Austinu je postao lokalni celebrity pa ga je poznati režiser Richard Linklater angažirao za sitne uloge u filmovima 'Waking Life' i 'A Scanner Darkly', u kojima glumi, a što drugo, teoretičara zavjera.

Veću prominentnost dobio je nakon napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku 11. rujna 2001., kada je njegov show počelo prenositi stotinjak lokalnih radijskih postaja, što je iskoristio za širenje teorija zavjere o rušenju njujorških Twin Towers. Jones se politički definirao kao libertarijanac i paleokonzervativac, a specifičan je na sceni desničarskih radijskih voditelja u SAD-u po tome što privlači značajno mlađu publiku od prosjeka. To je rezultat i njegove sveprisutnosti online, od portala InfoWars - s pamtljivim sloganom ‘Vodi se rat protiv vašeg uma!’ - pa do redovitog emitiranja na Facebooku.

U svojim je nastupima Alex Jones često eksplozivan, uvijek spreman na dernjavu, histeriju i plakanje te izmišljanje priča bez ikakvih dokaza koje prezentira u vehementnom retoričkom stilu. Kritički raspoložen gledatelj u Jonesovom nastupu može nakratko uživati i smijati se tom programiranom kaosu, no većina njegove publike - mjesečno ih je oko šest i pol milijuna - shvaća ga vrlo ozbiljno, kao čovjeka koji se usudi otkriti najveće tajne i suprotstaviti se moćnicima. Jedan od njegovih poznatijih ispada, inače očito režiranih, onaj je kada je od bijesa tijekom emitiranja svog showa kidao majicu koju je nosio i počeo luđački vrištati. I danas je ta snimka hit na Youtubeu.

Unatoč svemu tome Alex Jones ne bi bio toliko relevantna pojava da se kod njega o stanju u svijetu ne informira i aktualni američki predsjednik Donald Trump. Stanovnik Bijele kuće je 2015. godine gostovao kod njega, kada je nahvalio njegovu ‘izvrsnu reputaciju’, a navodi se i kako je Trump nakon predsjedničkih izbora nazvao Jonesa i zahvalio mu na potpori u kampanji. Jones se nekad više hvalio svojom bliskošću s Trumpom, naročito kada se ovaj borio za republikansku predsjedničku kandidaturu, no sada pazi da ne našteti svojem političkom miljeniku.

Ipak, često se može primijetiti da predsjednik Trump širi teorije zavjere koje je prethodno u svojoj emisiji prezentirao Alex Jones, pa je Vice tako čak napravio i kompilaciju 11 izjava u kojima Trump zvuči opasno slično Jonesu. Primjerice, Jones je tvrdio da je pravo ime Baracka Obame ‘Barry Sataro’, a nekoliko dana kasnije Trump je izrekao istu stvar na Fox Newsu. Nadalje, Jones je tvrdio da Obama nosi ‘tajni muslimanski prsten’ na ruci, da bi istu stvar isti dan na Twitteru objavio i Donald Trump.

Iz kuhinje Alexa Jonesa je i ni s čime dokazana tvrdnja da je na američkim predsjedničkim izborima glasalo tri milijuna ilegalnih glasača, što je onda višekratno ponavljao i Trump, tvrdeći da je dobio više glasova od Hillary Clinton, što jednostavno nije istina.

Još jedna poveznica između Jonesa i Trumpa je Roger Stone, blizak prijatelj obojice i često gost kod Jonesa.

Sve to se itekako isplati voditelju koji godišnje preko svojih radijskih emisija i internetskih stranica uprihodi oko 10 milijuna dolara. Njegovi obožavatelji vjeruju svemu što Jones govori, koliko god ludo bilo. To je dovelo i do nasilja, pa je tako njegov obožavatelj, 28-godišnji Edgar Maddison Welch, iz vatrenog oružja pucao na restoran Comet Ping Pong u Washingtonu, uvjeren da se u njemu održavaju pedofilske orgije.

No ipak je mnogo opasnije to što čovjek koji ima šifre za američki nuklearni arsenal jednako vjeruje Jonesovim izmišljotinama kao i prosječan američki fan teorija zavjere.