AVIONI, AUTI, HOTELI...

Stigle brojke: Oni su potrošili najviše od svih saborskih zastupnika

17.07.2017 u 15:26

Bionic
Reading

Sabor je u petak zaključio zasjedanje i otišao na ljetnu stanku. Dok će se zastupnici sljedeća dva mjeseca većinu vremena odmarati, već su se počeli analizirati njihovi rezultati, ali i troškovi

Prema objavljenim podacima, najveće troškove od početka godine pa do 7. srpnja imala je SDP-ova Romana Jerković. Ova sveučilišna profesorica iz Rijeke čak 27,5 tisuća kuna potrošila je na avion, a na hotele 22,6 tisuća kuna. Jerković je naime do srpnja bila zamjenica voditelja Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, a uz to je članica Odbora za međuparlamentarnu suradnju, Odbora za vanjske poslove te Odbora za europske poslove, čiji su članovi najviše na putu.

Nešto više od 17,6 tisuća kuna troškova u slučaju Romane Jerković odnose se na automobil, a gotovo 19,5 tisuća kuna na stanarinu. Podsjetimo, zastupnici koji nisu iz Zagreba ili okolice Zagreba mogu stanovati ili u državnim stanovima ili u unajmljenim garsonijerama i jednosobnim stanovima te im se iz proračuna pokriva do 2500 kuna najma.

Druga po visini troškova je Mostova Ines Strenja Linić. Najveći dio njezinih troškova odnosi se na automobil na koji je potrošila nešto više od 22 tisuće kuna. Naime zastupnici za dolazak na sjednice Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika imaju pravo na višekratnu naknadu troškova kilometraže.

Kao i u slučaju Romane Jerković, Strenja Linić ima gotovo 19,5 tisuća kuna troškova stanarine, dok je 14,8 tisuća kuna potrošila na avion.

Treći po troškovima je SDP-ov Domagoj Hajduković, a oni iznose nešto više od 82 tisuće kuna. Pri tome je nešto više od 21 tisuću kuna ovaj slavonski zastupnik potrošio na automobil, a gotovo 19,5 tisuća kuna iznose troškovi stanarine.

Hajduković, koji je član Odbora za vanjsku politiku, Odbora za međuparlamentarnu suradnju, ali i Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, ove godine također je bio na putu. To objašnjava i 14,3 tisuće kuna potrošenih na avion te 8,3 tisuće kuna potrošenih na hotel.

Na četvrtom mjestu smjestio se predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, čiji troškovi iznose gotovo 80 tisuća kuna. Dok Kovač, koji živi u Zagrebu, nije imao troškove poput automobila, stanarine ili naknade za odvojeni život, kao predsjednik vanjskopolitičkog odbora više je putovao izvan granica Hrvatske.

Stoga se njegovi troškovi odnose uglavnom na avion i hotele. Na avion je Kovač potrošio nešto više od 41 tisuće kuna, a 30,5 tisuća kuna na hotele.

Odmah iza Kovača po troškovima smjestio se SDP-ov Branko Grčić. On, iako je predsjednik Odbora za turizam, nije toliko putovao izvan granica Hrvatske, no 'natukao' je kilometražu automobilom. Za troškove automobila otpada mu gotovo 37 tisuća kuna, dok je 7,7 tisuća kuna potrošio na cestarinu.

Dokument: "Troškovi zastupnika"

Dok je ova petorka najviše trošila, bilo je i onih bez ikakvih troškova. Radi se uglavnom o zastupnicima iz Zagreba ili okolice Zagreba, bivšim ministrima koji su se nedavno vratili u saborske klupe ili novopečenim zastupnicima koji su u Sabor stigli kao zamjena. Među takvima je i šef oporbe Davor Bernardić, ali i zastupnici poput Anke Mrak Taritaš i Ivana Pernara.

  • +15
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec