CURENJE INFORMACIJA

Tko je 'krtica' u povjerenstvu za Petrokemiju?

16.01.2014 u 12:37

Bionic
Reading

Informacije o ponuđačima i uvjetima ponuda za privatizaciju kutinske Petrokemije procurile su u javnost, iako su prema pravilima trebale biti u strogoj tajnosti. Tako se dogodilo da neslužbene informacije kreiraju cijenu dionice na burzi, ponuđači prijete tužbama zbog objave informacija, a dio članova povjerenstva za privatizaciju prijeti izlaskom iz njega…

Već na samom početku procesa privatizacija Petrokemije zašla je u slijepu ulicu. Nakon što je ministar Vrdoljak objavio da su stigle četiri neobvezujuće ponude, od kojih tri ulaze u drugi krug, te pritom naglasio da zbog burzovnih pravila i dogovora s ponuđačima ne može govoriti o imenima ponuđača i detaljima ponuda, povjerljive informacije procurile su do pojedinih medija.

'Ne znam tko je dao podatke medijima, ali tko god je dao takvu vrstu informacija, takvim podacima ili misli nešto ružno ili ne razmišlja o sudbini jednog grada, jednog kraja i svega ostalog', izjavio je za HTV-ov treći Dnevnik Željko Klaus, jedan od sedam članova povjerenstva za odabir strateškog partnera i član NO-a Petrokemije.

Ne zna se tko je 'krtica', ali zna se da u povjerenstvu sjede ljudi bliski dvjema različitim strujama u HNS-u. 'Zaista opravdano sumnjamo da to netko čini namjerno. Ovo sve može zaustaviti taj proces i Petrokemiji nanijeti milijunske štete', dodaje Klaus.

Dio članova povjerenstva prijeti da će izaći iz njega, a Petrokemiji nad glavom vise moguće tužbe. Jedan od ponuđača već je protestirao zbog objave informacija u medijima, jer prekršen je dogovor prema kojemu je to moralo ostati tajna.

Na medijske napise reagirali su i burzovni igrači pa je dionica Petrokemije tijekom jučerašnjeg trgovinskog dana potonula za gotovo 15 posto.

Zanimljivo je da Zagrebačka burza, unatoč očiglednim propustima u vođenju procesa privatizacije, nije zaustavila trgovanje dionicom u razdoblju dok se ne dobiju relevantne informacije od ključnih protagonista.