afera poliklinika

Desetljećima je na prvoj liniji pomoći zlostavljanoj djeci, a sada se našla na crnoj listi: Tko je Gordana Buljan Flander i kako je dospjela u ovu situaciju?

23.09.2021 u 16:12

Bionic
Reading

Gordana Buljan Flander u posljednjih 25 godina dala je na tisuće izjava i intervjua na jednu temu: Mentalno zdravlje djece i pomoć zlostavljanim mališanima. Na tu je temu jedna od rijetkih koja će govoriti stalno i neumorno - nema medija koji u svojoj arhivi nema 'spremljeno' na desetke tekstova i videopriloga u kojima glavnu ulogu ima upravo Buljan Flander. No toj harmoničnoj suradnji očito je došao kraj. Buljan Flander našla se na crnoj listi nakon što je ishođenjem privremene sudske mjere pokušala do daljnjega zaustaviti kritičko pisanje novinarke Jelene Jindre

Ova je novinarka serijalom tekstova na portalu H-alter dovela u pitanje sustav dodjeljivanja skrbništva u Hrvatskoj, sintagmu 'otuđenje djeteta' te rad Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, koju je Buljan Flander osnovala prije skoro 20 godina i kojoj je od tada na čelu. Buljan Flander je preko noći, potezom koji je presedanski i kojim je u ime Poliklinike privremenom sudskom mjerom obustavila daljnje kritičko pisanje H-altera o njoj i Poliklinici, postala persona non grata. Još donedavno punila je medijske stupce i TV minutaže svojim opservacijama o temama koje se vežu uz prava i zaštitu djece. I tako više od 20 godina.

Rad Poliklinike i Buljan Flander - zaštitnog znaka ove ustanove kojoj je osnivač Grad Zagreb - problematizirala je i ranije Severina Vučković, pjevačica koja godinama vodi bitku za skrbništvo nad svojim sinom. Upravo su njezini navodi možda i jedina potencijalna mrlja na biografiji Gordane Buljan Flander.

Vučković tvrdi da je Poliklinika bila karika u lancu koruptivne mreže koju je spleo njezin bivši partner kako bi pod svaku cijenu dobio skrbništvo. Zbog teških optužbi koje je Severina ponovila u nedavnom opširnom intervjuu koji je dala Jeleni Jindri za H-alter, a koji je dio serijala usmjerenog protiv pojma koji se koristi pri rastavi brakova - 'otuđenje djeteta', Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pokrenulo je postupak izvanrednog upravnog nadzora nad zakonitosti rada i postupanja Centra za socijalnu skrb Zagreb, Podružnice Maksimir.

U korupcijskoj mreži

Nakon toga intervjua uslijedio je novi nastavak feljtona posvećen isključivo Buljan Flander. Novinarka Jindra iznijela je optužbe o korupcijskoj mreži u kojoj se, tvrdi, našla Buljan Flander, piše o njezinoj kćeri, poslovno-političkim vezama te vezama i s Katoličkom crkvom. Tako navodi prijateljstvo s Bandićevim 'osobnim' doktorom Gzimom Redžepijem, a koji je od travnja pod istragom Uskoka zbog pokušaja utjecaja na vještaka u odluci o skrbi nad sinom Milana Popovića i Severine Vučković.

  • +21
Gordana Buljan Flander Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Nakon što je, prema Zakonu o medijima, poslala H-alteru demanti, koji je i objavljen, Buljan Flander u ime Poliklinike kojoj je na čelu povlači neočekivan potez – sudski je ishodila, i to po Zakonu o ovrsi, privremenu zabranu pisanja o njoj. Tim je potezom, koji su gradski i državni vrh te strukovne organizacije proglasili neviđenim udarom na medije, na sebe navukla golem negativan publicitet, veći nego kada je bila izložena prozivkama Severine Vučković ili Jelene Jindre.

Upravo je zbog toga, a ne zbog kritika njezinoga rada, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas donio odluku o smjeni članova Upravnog vijeća Poliklinike, koje imenuje Grad. Gordanu Buljan Flander ne može smijeniti, no to može napraviti Upravno vijeće. Odvjetnica Vesna Alaburić, stručnjakinja za medijsko pravo, prokomentirala je tportalu, među ostalim, da će pokušaj zaustavljanja daljnjeg negativnog pisanja o njoj naštetiti najviše upravo – Gordani Buljan Flander. Naime njezin dosadašnji profesionalni put je de facto bez mrlje. Kritike su dolazile od nezadovoljnih roditelja koji su u mučnim brakorazvodnim parnicama i postupcima oko skrbništva bili s djecom u tretmanu Poliklinike.

Je li ova ustanova na čelu s Buljan Flander donosila pogrešne odluke i prosudbe ili pod nečijim utjecajem donijela mišljenje temeljem kojeg je nekome oduzeto skrbništvo, a nije trebalo biti, tek ćemo vidjeti. Niti jedan takav slučaj nije dokazan. Gradonačelnik je najavio da poziva resorna ministarstva da naprave nadzor i reviziju predmeta kojima se bavila Poliklinika, a za sada jedini dokazani krimen Buljan Flander udar je na medijske slobode.

Profesionalni put

Gordana Buljan Flander u Polikliniku za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba nije pala s neba. Danas 64-godišnjakinja, diplomirala je psihologiju, potom magistrirala kliničku psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega je završila postdiplomski studij integrativne psihoterapije na britanskom Sveučilištu Derby. Doktorirala je u Zagrebu 2001. te svojoj tituli pridodala prefiks dr., i to kliničke psihologije. Osim toga je od 1995. do 2002. prolazila stručno usavršavanje u području prevencije i tretmana zlostavljanja i zanemarivanja djece u organizaciji Children`s Mental Health Alliance Foundationa iz New Yorka. Prošla je i edukacije geštalt i bihevioralne terapije.

Redovita je profesorica na Hrvatskim studijima te izvanredna na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Stalna je sudska vještakinja i mentorica pri Županijskom sudu u Zagrebu, ekspertica je Vijeća Europe za promjenu Konvencije o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja, a od 2016. na čelu je akademskog savjeta Visoke škole Edward Bernays.

Od početka karijere, tj. od 1982., radila je kao psihologica u Klaićevoj bolnici sa zlostavljanom djecom. U međuvremenu je 1997. osnovala udrugu Hrabri telefon, a temu zlostavljanja djece zahvaljujući spretnoj suradnji s medijima uspijevala je gurnuti u prime time termine. Godine 2000. krenula je raditi na osnivanju Poliklinike za zaštitu djece i mladih i, kako kaže, ta je ideja naišla na potporu tada čelnih ljudi u Gradu Zagrebu. Poliklinika je službeno osnovana 2002., a Buljan Flander joj je od tada na čelu.

'Osnovna svrha Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba je pružanje psihološke, socijalne, psihijatrijske, defektološke i pedijatrijske pomoći djeci s različitim traumatskim iskustvima, kao i njihovim roditeljima, kako bi se bolje i uspješnije nosili s posljedicama ovih iskustava. Ovo prvenstveno uključuje seksualno, fizički i emocionalno zlostavljanu te zanemarenu djecu, ali i djecu rizičnu za traumatizaciju. Uz dijagnostičku i forenzičnu obradu, stručnjaci Poliklinike pružaju individualni i grupni savjetodavni rad i podršku djeci i roditeljima. U okviru svog područja djelovanja, Poliklinika također organizira i provodi edukaciju, superviziju i stručno usavršavanje za stručnjake u ustanovama direktno uključenima u problematiku zlostavljanja', stoji u opisu posla na stranicama Poliklinike.

Buljan Flander ima i impresivan popis nagrada koje je dobila tijekom godina. Prošle godine tako je dobila nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja za popularizaciju znanosti, pa 2018. nagradu za životno djelo Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, 2011. nagradu Grada Zagreba, ima i nagrade Hrvatskog psihološkog društva i Hrvatske psihološke komore, 2008. dobila je nagradu za promicanje prava djeteta Ministarstva socijalne politike i mladih…

O njezinom se pak privatnom životu ne zna mnogo. Majka je dviju odraslih kćeri koje su također psihologinje, rođena je u Dubrovniku, a prijateljica je nekadašnje resorne SDP-ove ministrice Milanke Opačić.

Tportal je u četvrtak pokušao kontaktirati s Gordanom Buljan Flander kako bi dala svoje viđenje situacije, no ona nije odgovarala na pozive.