VRUĆA FOTELJA

Tko je Boris Lalovac, novi ministar financija?

06.05.2014 u 12:27

Bionic
Reading

Boris Lalovac, nasljednik smijenjenog Slavka Linića, preuzet će vruću fotelju u Ministarstvu financija kao najmlađi ministar - u svojoj 37. godini

Premijer Milanović dao mu je povjerenje jer, kako kaže, 'može odmah uskočiti u posao'. 'Gospodin Lalovac je obrazovan i mlad stručnjak, s relevantnim bankarskim iskustvom, koji poznaje sve procese i praktički može odmah početi raditi', pohvalio je premijer novog ministra.

Lalovac je od početka bio Linićeva desna ruka i zajedno s njim sudjelovao je u svim bitnim projektima Ministarstva financija. Pred njim je vrlo težak zadatak. Osim preuzimanja vodeće uloge u realizaciji svih započetih projekata, morat će raditi na ispravljanju grešaka iz Linićevog doba. Između ostaloga, morat će povećati transparentnost rada Ministarstva te stvoriti jasniju podjelu nadležnosti između Ministarstva financija i Porezne uprave, ali možda je najvažnije kadrovsko ekipiranje i kreiranje bolje radne atmosfere u jednom od najvažnijih ministarstava.


Bivši ministar financija Ivan Šuker smatra da je Lalovac do sada korektno radio svoj posao, ali to ne znači da će dobro voditi Ministarstvo. 'Navodno je do sada Linić vukao sve poteze. Presudno će biti to hoće li Lalovac imati političku podršku. Ministarstvo je u jednom velikom 'rastroju' i on ga mora podignuti na noge. S druge strane premijer i dalje juriša s optužbama, a ne zna kako sustav funkcionira. Čak je izjavio da je on odgovoran za deficit i fiskalnu politiku, a da ministar financija to samo provodi. Pozicija Lalovca nije nimalo ugodna. A tek trebamo vidjeti tko će doći na čelo Porezne uprave', kaže Šuker.

Prije dolaska u Ministarstvo financija Lalovac je paralelno gradio akademsku i menadžersku karijeru. Od 2002. predaje ekonomske predmete na splitskom Sveučilištu, Visokoj poslovnoj školi Libertas te Visokoj školi za financije i pravo Effectus.

Iskustvo u realnom sektoru stjecao jekao stručni suradnik za financije u tvrtki Auto Hrvatskakao zamjenik voditelja kontrolinga u tvrtki Karbon-Nova te u Raiffeisen Leasingu kao direktor sektora računovodstva, financija i izvještavanja.

U međuvremenu je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu magistrirao s radom na području financija i fiskalne politike.

Boris Lalovac član je SDP-a.