STRUČNJAK PO MJERI MOSTA

Tko je 26-godišnji odlikaš kojem bi Kovačić povjerio i ministarstvo

30.11.2016 u 12:00

Bionic
Reading

Imenovanje 26-godišnjeg Matije Kikelja tajnikom kabineta ministra uprave Ivana Kovačića u javnosti je otvorilo raspravu o dosljednosti politika za koje se Most dosad zalagao, posebno o ključnoj točki njihova programa - stručnosti ispred podobnosti

Tko je 26-godišnjak koji je u kratko vrijeme od nižeg administratora u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo (HAMAG) u nešto manje od mjesec dana stigao do funkcije tajnika kabineta ministra?

Matija Kikelj je diplomirani pravnik i polaznik doktorskog studija javnog prava i javne uprave. Bio je studentski pravobranitelj Pravnog fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu, a ima iskustva u radu u nevladinu sektoru, točnije u GONG-u, Pravnoj klinici i različitim društvenim angažmanima u lokalnoj zajednici. Iznimno je aktivan jer je s 26 godina već uspio raditi u odvjetništvu kao pripravnik, ali i steći iskustvo u Ministarstvu uprave u sektoru upravne inspekcije.

To nije kraj njegovim društvenim angažmanima jer je i bivši predsjednik Savjeta mladih Grada Čakovca. Bio je i u vodstvu Udruge studenata Međimurja, a još je predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog društva Međimurje. Na rujanskim izborima bio je kandidat Mosta u 3. izbornoj jedinici, a u kampanji je isticao svoju poziciju studentskog pravobranitelja Sveučilišta u Zagrebu. Progovarao je o problemu nezaposlenosti mladih i nije spominjao da radi u HAMAG-u. Doduše, u njemu je zaposlen netom nakon izbora. 

Ministar Kovačić svoju je odluku da imenuje Kikelja za svoga šefa kabineta branio tvrdnjom da je diplomirao s jednom od najvećih pohvala zbog visokog prosjeka ocjena. 'Njegov jedini grijeh očito je to što je previše uspješan za svoje godine', odgovorio je ministar Kovačić. Kazao je da bi, iako ima dvadeset i šest godina, Matiji Kikelju povjerio da vodi i ministarstvo, pri čemu i njemu samom ne bi bilo ispod časti da mu bude pomoćnik.

Kikelj je na mjesto tajnika Kovačićeva kabineta došao 22. listopada ove godine bez javnog natječaja, i to nakon što je premješten u Ministarstvo uprave iz HAMAG-a, u kojem je radio od 3. listopada ove godine. U HAMAG-u je zaposlen nakon provedenog javnog natječaja objavljenog 3. kolovoza i radio je od 3. do 20. listopada ove godine kao niži analitičar u odjelu za poduzetništvo Službe za praćenje provedbe projekata.

No samo dva dana nakon što je Ivan Kovačić postao potpredsjednik Vlade i ministar te 19 dana otkako je Kikelj zaposlen u HAMAG-u premješten je u Ministarstvo zbog potrebe službe, a s danom 21. listopada na radno mjesto stručnog suradnika u Ministarstvu u Upravi za politički sustav, državnu upravu te lokalnu i područnu samoupravu, saznao je Večernji.hr. Dan nakon što je postao službenik Ministarstva uprave Kikelj je raspoređen na radno mjesto tajnika kabineta ministra. Valja napomenuti da je Kikelj dobio posao u HAMAG-u za mandata Vjerana Vrbanca, HDZ-ovca iz Čakovca, a koji je vođenje ove agencije preuzeo u svibnju 2016. godine.