NAPOKON RASPISAN NATJEČAJ

Tko će biti novi glavni ravnatelj MUP-a?

27.10.2016 u 15:58

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) konačno je raspisalo javni natječaj za imenovanje glavnog ravnatelja policije. Rok prijave je 3. studenog, a za tri mjeseca policija bi trebala dobiti novog šefa

Temeljem Zakona o državnim službenicima MUP je raspisao javni natječaj za imenovanje glavnog ravnatelja policije i objavio ga jučer u Narodnim novinama, a rok za prijave je osam dana od dana objave, odnosno zaključno s 3. studenog.

Što je potrebno za glavnog ravnatelja policije?

Stručni uvjeti za prijavu su završeni preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ili visoka stručna sprema. Traži se i najmanje 15 godina radnog iskustva u obavljanju policijskih poslova, od čega najmanje 10 godina mora biti na radnom mjestu rukovodećeg policijskog službenika, a kandidat ili kandidatkinja također treba imati položeno ili stečeno osobno policijsko zvanje glavnog policijskog savjetnika.

K tome, postoje posebni uvjeti, a to su osobna dostojnost za obavljanje policijske službe te posebna psihička i tjelesna zdravstvena sposobnost, uz to što kandidat ne smije biti član političke stranke

Pored svega navedenog, kandidati moraju ispunjavati opće uvjete za prijam u državnu službu propisane člankom 48. Zakona o državnim službenicima, a na navedeno radno mjesto ne može biti imenovana osoba za čiji prijam postoje zapreke iz članka 49. Zakona o državnim službenicima i članka 48. Zakona o policiji.

Javni natječaj za imenovanje glavnog ravnatelja policije provodi Komisija za provedbu javnog natječaja koju imenuje ministar unutarnjih poslova i ona utvrđuje popis kandidata koji ispunjavaju formalne uvjete natječaja te ih poziva na razgovor radi utvrđivanja njihovih stručnih znanja, sposobnosti i vještina te dosadašnjih rezultata rada koji će provesti resorni ministar Vlaho Orepić ili osoba koju on ovlasti, a potom će na temelju rezultata provedenog razgovora Orepić predložiti Vladi kandidata za imenovanje u periodu od pet godina te će morati proći sigurnosnu provjeru.

'Tko upravlja policijom - politika ili struka?'

Policija, podsjetimo, već neko vrijeme nema glavnog ravnatelja nakon što je Vlado Dominić odstupio nakon velike pljačke u zgradi MUP-a prije nešto više od pola godine, a njegovom nasljedniku Zvonimiru Vnučecu, kojeg je Vlada na tu funkciju, inače jednu od ključnih u sustavu, imenovala samo privremeno, na rok od šest mjeseci, mandat je istekao još 6. listopada.

Prošle nedjelje na tu se činjenicu osvrnuo i HDZ-ov saborski zastupnik, svojedobno bivši zamjenik ravnatelja Milijan Brkić. On je gostujući u emisiji Točka na tjedan N1 televizije podsjetio da je natječaj trebao biti raspisan u roku od šest mjeseci: 'Zašto nije, treba pitati Orepića. To je loše.'

'I zašto nigdje u javnosti nema ravnatelja policije ili v.d. ravnatelja koji će komentirati poslove policije, nego to komentira ministar? To nije dobro za društvo jer se postavlja pitanje tko upravlja policijom, politika ili struka? Nadam se da će se te stvari riješiti i da će biti raspisan taj natječaj', poručio je Brkić, komentirajući rad ministra unutarnjih poslova iz redova Mosta Vlahe Orepića.

Valja podsjetiti da je, između ostalog, upravo oko pozicija u policiji između HDZ-a i Mosta bilo dosta prijepora, a sada bi novog ravnatelja policija konačno trebala dobiti za tri mjeseca.