BANDIĆ U AKCIJI

'Tko bi trebao udariti o stol, Majka Božja Bistrička?'

21.07.2014 u 22:27

Bionic
Reading

Divlje odlagalište otpada u zagrebačkom naselju Svetoj Klari danas se na intervenciju gradonačelnika Milana Bandića sanira nakon što su na to mjesto nesavjesni građani deset dana odlagali glomazni otpad

Zagrebački gradonačelnik, koji je večeras obišao to divlje odlagalište kako bi vidio kako ide čišćenje, novinarima je najavio da će kasno večeras ponovno doći u Svetu Klaru kako bi se uvjerio da tog divljeg odlagališta više nema.

Preko puta tog divljeg odlagališta u Horvatovoj je restoran Osijek, čija je vlasnica i zatražila pomoć od gradonačelnika Bandića nakon što ju nije dobila, kako je navela, u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, komunalnom redarstvu te u Čistoći - podružnici Zagrebačkog holdinga.

'Odgovora od tih službi nije bilo. Svi su rekli da su nemoćni, da se glomazni otpad više nema gdje ostavljati i da jednostavno nemaju rješenja. Jedino rješenje je bio gospodin Bandić', rekla je novinarima.

Kazala je da je gomilanje otpada počelo prije deset dana dovoženjem guma. 'U sekundi se sjatio cijeli grad. Preko noći je naraslo ogromno brdo. Dolazili su privatni automobili, razne firme, kamioni, cijelu noć i cijeli dan se dovozilo smeće', rekla je. Ispričala je da je pokušavala to zaustaviti, molila građane da ne odlažu glomazni otpad, ali nije mogla napraviti ništa. Rekla je da je zvala Ministarstvo zaštite okoliša, pa je na teren i izašla njihova inspekcija; zvala je komunalno redarstvo i novinare.


Bandić je novinarima rekao da ništa njega više ne može šokirati, da on ni njegov tim nisu savršeni, ali da su još uvijek najbolji. 'Za razliku od ovih u Hrvatskoj koji su savršeni, koji iz kancelarija upravljaju problemima ljudi. Ne može se riješiti problem iz kancelarije, treba doći na teren', poručio je.

Upitan ima li Zagreb mjesto za zbrinjavanje glomaznog otpada s divljih odlagališta, Bandić je odgovorio da ima. 'To je posao naše Čistoće, to oni trebaju osigurati. Natječaj je osiguran. Ima ljudi koji imaju koncesiju za ovaj otpad i to ćemo riješiti. Pedeset godina je problem star, ali riješit ćemo ga. Prvi smo sanirali Jakuševec, prvi smo napravili pročistač, prvi ćemo napraviti i centar za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj i termičku obradu otpada. Uz malo strpljenja, sve ćemo riješiti, ali uvijek prvi', rekao je Bandić.

Na komentar da se taj problem nije mogao riješiti dok 'gradonačelnik ne udari rukom o stol', Bandić je odgovorio: 'Pa tko bi trebao udariti? Majka Božja Bistrička? Ne, nego gradonačelnik, hvala Bogu, kad zataje svi onda gradonačelnik uskače.'

Rekao je da sigurno ima 30, 40 divljih odlagališta glomaznog otpada u Zagrebu. 'Dok mi smo ovdje netko već svojim kamionom ili svojom prikolicom u autu vozi negdje', rekao je i dodao, bolje da ostavi ovdje da vidimo, nego da baci u Savicu, jezera ili u Savu.