RATNI ZLOČIN NAD HRVATIMA IZ LOVASA

Tjerali ih da pjevaju u minskom polju!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 01.10.2010 17:44
  • Objavljeno 01.10.2010 u 17:43
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Svjedočenjem Lovašanina Pave Antolovića u petak je završena serija saslušanja svjedoka optužbe u postupku protiv četrnaestorice optuženih za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Lovasu u listopadu 1991., započeta 21. rujna, dok se nastavak postupka očekuje krajem listopada

Tijekom protekla dva tjedna većina svjedoka, među kojima i nekoliko hrvatskih civila zarobljenih i zlostavljanih nakon upada srbijanskih paravojnih formacija u selo, u nastavku dokaznog postupka ispitani su video-vezom iz Županijskog suda u Vukovaru.

Antolović je u današnjem iskazu pred Vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu posvjedočio kako je, nakon što su srbijanske snage zauzele selo, prvo bio zarobljen i odveden u seosku zadrugu gdje je bio pretučen, a da je potom pušten, po naredbi (drugooptuženog) Milana Devčića, te da je poslije radio kako kuhar i da ništa nije vidio. Iscrpnija i određenija svjedočenja čula su se na saslušanju u srijedu.

Svjedoci Dragutin Krizmanić i Jakov Pejulić ustvrdili su tada da je selo bilo granatirano te da su u Lovas upali pripadnici srbijanskih paravojnih postrojbi, odjeveni u različite vojne odore. Oba svjedoka navela su kako su tih dana u seoskoj zadruzi vidjeli prvooptuženog Ljubana Devetaka.

Krizmanić je bio među zarobljenicima koji su ispitivani i pretučeni u seoskoj zadruzi, a potom natjerani u minsko polje. Kazao je kako se s ostalim zarobljenicima morao držati za ruke i pjevati te kretati po miniranom zemljištu, a da je nakon prve eksplozije započela pucnjava s leđa po zarobljenicima.

Preživjeli s minskog polja su, kako je rekao, vraćeni u selo po naredbi jednog časnika JNA, koji je tu došao, pri čemu im je, po povratku u selo, Petronije (Stevanović, također optužen) prijetio da će ih sve pobiti sjekirom.

Lovašanin Jakov Pejulić kazao je kako su on i njegova obitelj nakon zauzimanja sela bili istjerani iz kuće te da je Milan Radojčić (trećeoptuženi) tu smjestio vojsku.

U sudskom postupku u predmetu 'Lovas', započetom 17. travnja 2008., do sada je saslušano više desetina svjedoka na prijedlog tužiteljske strane, među kojima i hrvatski zarobljenici te članovi obitelji ubijenih, koji su svjedočili o zločinima u selu, navodeći Devetaka kao prvog čovjeka u selu, te Devčića i Radojčića kao njegove suradnike.

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine optužnicom tereti četrnaest osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe 'Dušan Silni' u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tom mjestu.

Za ratne zločine optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici postrojbe 'Dušan Silni' Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi