neredi u francuskoj

Tisuće zdravstvenih radnika na ulicama, policija u Parizu upotrijebila suzavac

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 16.06.2020 17:18
  • Objavljeno 16.06.2020 u 17:17
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Quentin De Groeve / AFP / Profimedia

Tisuće zdravstvenih radnika počele su u utorak prosvjedovati u više gradova diljem Francuske tražeći više novca za javne bolnice i za zdravstveni sustav u cjelini, a policija je suzavcem u Parizu rastjerala prosvjednike

Prosvjednici su željeli podsjetiti vladu na obećanja koja je dala na vrhuncu krize uzrokovane koronavirusom.

U Parizu su na kraju prosvjeda izbili neredi i policija je suzavcem rastjerivala prosvjednike.

Velik broj medicinskih sestara, bolničara, tehničara, liječnika i patronažnih sestara ali i manji broj pripadnika pokreta "žutih prsluka" okupili su se u Parizu u blizini ministarstva zdravstva noseći transparent "Ne možemo više čekati", javlja agencija France Presse.

Neki su nosili transparent s natpisom "Bolnica se guši / Ne mogu disati", smjerajuići na pokret "Crni životi vrijede" dok su drugi kritizirali pregovore o plaćama i o organiziranju zdravstvenog sustava koji su u tijeku.

Potonji, početi krajem svibnja i nazvani "Segur za zdravstvo" po ulici u kojoj je sjedište ministarstva zdravstva, trebaju od kraja srpnja konkretizirati "sveobuhvatan plan ulaganja i modernizacije" koji je najavio Emmanuel Macron.

U okviru tog Dana nacionalne akcije predviđeno je više od 220 skupova diljem Francuske koji se organiziraju na poziv desetka sindikata i udruga radnika u zdravstvu.

Cilj im je iskoristiti potporu koju im je stanovništvo pružilo tijekom zdravstvene krize kako bi se izborili za bolje plaće zaposlenih u bolnicama i u domovima za umirovljenike koje je predsjednik na početku epidemije nazvao "junacima u bijelim kutama".

"Ne želimo medalje ni mrvice ispod stola, želimo plaću u skladu s onim što naše zvanje daje društvu", rekla je Clara Gremont, medicinska sestra koja živi blizu Montpelliera.

"Odgovor u svakom slučaju mora biti u skladu s našim očekivanjima", ocijenio je Yves Veyrier iz sindikata FO.

U Francuskoj je od ožujka umrlo oko 30.000 ljudi od koronavirusa i zdravstveni radnici su bili na prvoj crti borbe s tom bolešću plativši visoku cijenu, ali je zdravstvena kriza samo pogoršala loše stanje koje u bolnicama vlada dugi niz godina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!