NASTAVAK ULIČNIH PROSVJEDA

Tisuće na ulicama Hong Konga, policija koristila suzavac

05.10.2014 u 11:07

Bionic
Reading

Nakon razmjerno mirne noći u kojoj su na ulice Hong Konga izašle tisuće prosvjednika, u nedjelju rano ujutro nastavljeni su ulični sukobi prodemokratskih snaga i njihovih protivnika, a policija je koristila suzavac u četvrti Mong Kok protiv prosvjednika

Stanovnici četvrti Mong Kok već gube strpljenje, javlja agencija dpa, jer prosvjedi koji traju već više od tjedna blokiraju ulice i ometaju rad i život.

Prethodna dva dana bilo je organiziranih napada na prosvjednike. Policija je objavila da je uhitila 19 muškaraca koje sumnjiči da su napali prosvjednike u borbama u Mong Koku, a vjeruje se da osmorica pripadaju bandama, tzv. 'trijadama'.

'Mislim da su 90 posto svih sukoba izazvale vladine snage', kaže u nedjelju prodemokratski parlamentarac Albert Chan. 'Stanje je danas nesumnjivo pogoršano'.

Neki aktivisti strahuju da bi, izmakne li nasilje kontroli, policija mogla napasti prosvjednike i raščistiti ulice.

U subotu je upravitelj Hong Konga Leung Chun-ying i zaprijetio da će vlasti 'poduzeti sve potrebne mjere da obnove red i mir'.

Prosvjednici traže šira glasačka prava jer je Kina objavila da će Hong Kong 2017. moći birati svoga čelnika tek nakon što Peking odobri kandidate.

U znak prosvjeda protiv nasilja u Mong Koku u subotu navečer deseci tisuća ljudi okupili su se pred glavnim vladinim uredom.

Parlamentarac Dennis Kwok iz građanske stranke rekao je okupljenima da su dio povijesnog pokreta, prenosi hongkonška televizija RTHK.

'Večeras u Hong Kongu vidimo najčišći oblik hrabrosti. To je hrabrost koja će izmijeniti politiku ove zemlje', rekao je, a masa je odgovorila aplauzom.

U petak policija nije sprečavala napade na prosvjednike pa se među njima pojavila sumnja da napadači imaju blagoslov vlasti.

Studentski čelnik Alex Chow Yong-kang najavio je nastavak uličnih prosvjeda, ali je dopustio i mogućnost da se otvori prolaz prema vladinim uredima.

Chow koji se nada kompromisu u pregovorima s vlastima, kaže da će Studentska federacija s vlastima pregovarati samo ako dobiju objašnjenje zašto su napadnuti prosvjednici u Mong Koku.

Dođe li do nasilja, dodaje, od prosvjednika bi mogao zatražiti da se raziđu.