POVLAČENJE ŽALBE

Timošenko se pomirila s izbornim porazom

20.02.2010 u 10:59

Bionic
Reading

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko objavila je u subotu da povlači žalbu sudu kojom je željela osporiti pobjedu svojeg suparnika Viktora Janukoviča na predsjedničkim izborima, obrazlažući to 'nemogućnošću da zaštiti svoja prava'

'Ne vidimo smisao u nastavku ispitivanja te afere. U tom kontekstu, povlačim svoju žalbu', izjavila je Timošenko sucima koji su ispitivali tu žalbu i potom izašli iz dvorane kako bi donijeli odluku.

Pred novinarima Timošenko je optužila sud za pristranost. 'Očito je da ovo nije pravda. Suočila sam se s istim problemom s kojim se suočavaju drugi građani naše zemlje - nemogućnošću da zaštitim svoja prava na sudu', kazala je ona.

'Pozivam sud da prekine tu predstavu', dodala je ona.

Suci Vrhovnog upravnog suda počeli su u petak razmatrati žalbu Timošenko u kojoj ona zahtijeva osporavanje 'nepoštene' pobjede njezina protivnika po završetku drugog kruga predsjedničkih izbora 7. veljače. Ona je žalbu podnijela u utorak, a pred sucima je nabrojala kršenja poput korupcije birača, prisustva mrtvih na izbornim listama i masovnog glasovanja od kuće što je teško kontrolirati.

Timošenko je odbila priznati poraz unatoč tome što je Središnje izborno povjerenstvo objavilo rezultate izbora i proglasilo Janukoviča pobjednikom, i optužila je Janukovičev izborni stožer za prijevaru. Međunarodni promatrači su izjavili da su izbori bili pošteni, a Janukovič je već dobio čestitke od čelnika mnogih zemalja, među kojima Rusije i SAD-a.

Janukovičeva Stranka regija, koja je pozvala Timošenko da podnese ostavku na dužnost premijerke, pregovara s drugim strankama o uspostavi nove koalicije u parlamentu.