glavni eu dužnosnik za klimu

Timmermans: Trump se ozbiljnije počinje angažirati po pitanju klimatskih promjena i slušati što brine korporacije

24.01.2020 u 11:39

Bionic
Reading

Potpredsjednik Europske komisije zadužen za europski Zeleni plan izjavio je kako se američki predsjednik Donald Trump počinje ozbiljnije anagažirati po pitanju klimatskih promjena i slušati što brine korporacije

Frans Timmermans, koji predvodi rad Komisije na višegodišnjem Zelenom planu za postizanje klimatske neutralnosti EU-a do 2050., vrijednom bilijun eura, rekao je u četvrtak u Davosu da nitko ne može ignorirati znanost, pa čak ni američki predsjednik.

"Vidjeli smo tijekom zadnjih nekoliko godina da su oni koji su radikalno nijekali klimatske promjene promijenili svoje stajalište jer su činjenice poražavajuće. To je neodrživa pozicija", kazao je on na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF).

"Pretpostavljam, jer sam i sam političar, da Donald Trump razmišlja o izborima i da promatra američko društvo. I ako vidite koliko potpore američko društvo daje djelovanju protiv klimatskih promjena, on vjerojatno kalkulira i razmišlja ako želi ponovno biti izabran mora to uzeti za ozbiljno."

"To mi daje nadu jer ljudi to žele. Korporacije u SAD-u su na istoj strani na kojoj smo mi. Države i gradovi su također", rekao je bivši nizozemski šef diplomacije.

Možda je prerano reći da je Trump promijenio stajalište o klimatskim promjenama, ali nekoliko čelnika i visokih dužnosnika u Davosu reklo je da su osjetili barem veći angažman, piše Reuters.