ulice puste

'Tihi prosvjedi' u Mjanmaru na godišnjicu državnog udara

01.02.2022 u 10:11

Bionic
Reading

"Tihim prosvjedom protiv puča" u Mjanmaru se u utorak obilježava godišnjica državnog udara kojim je vojska gurnula zemlju u kaosi nasilje, a mnoge ljude u siromaštvo, prenose svjetske agencije.

Ulice u najvećim gradovima Mjanmara bile su gotovo puste u utorak nakon što su protivnici vojne vladavine pozvali na "tihi štrajk" kako bi obilježili prvu godišnjicu državnog udara koji je ugasio početni napredak zemlje prema demokraciji.

Vojska u toj jugoistočnoazijskoj zemlji izvela je državni udar 1. veljače prošle godine i svrgnula čelnicu vlasti Aung San Suu Kyi.

Od tada je Mjanmar uronjen u kaos i nasilje.

Mjanmarska vojska pokreće napade i racije protiv svojih protivnika i građana diljem zemlje kako bi zaustavila aktivnosti protiv državnog udara.

Prosvjednici su u utorak rano ujutro izašli u sporadične prosvjede uzvikujući pozive na slobodu i pravdu.

"One (snage hunte) su pitale građane 'Tko želi biti ubijen?'. Ali građani se i dalje bore protiv njih. Želimo ih sada pitati. Jesu li još uvijek uvjereni u suprotstavljanje narodu?", rekao je Lin Pin, prosvjednik u Mandalayu, za njemačku novinsku agenciju dpa.

Grafiti koji kritiziraju državni udar osvanuli su u mnogim gradovima.

Građani u mnogim gradovima pridružili su se "tihom štrajku" u znak prosvjeda na godišnjicu državnog udara, što je zatvorilo poduzeća i ispraznilo ulice.

"Danas ne idem na posao. Jer čak i ako se ne mogu pridružiti pravim prosvjedima na terenu, moram se pridružiti ovome", rekla je za dpa Sin Sin (23), prodavačica u Yangonu.

Aktivisti su pozvali ljude da ostanu u zatvorenim prostorima, a tvrtke i pogone da budu zatvoreni na obljetnicu.

Hunta je zaprijetila da će uhititi sve koji sudjeluju u tihom štrajku.

UN istražuje potencijalne zločine protiv čovječnosti u Mjanmaru

Ujedinjeni narodi istražuju izvješća da je više od tisuću osoba ubijeno u Mjanmaru u protekloj godini u okolnostima koje se mogu okvalificirati kao zločini protiv čovječnosti ili ratni zločini, rekao je u utorak dužnosnik UN-a.

Nicholas Koumjian, voditelj Neovisnog istražnog mehanizma za Mjanmar, rekao je da su snage sigurnosti pritvorile tisuće civila u okolnostima koje uključuju vjerodostojne tvrdnje o proizvoljnom pritvoru, mučenju, seksualnom nasilju, pa čak i ubojstvima tijekom pritvora.

"Mehanizam marljivo radi na potkrijepljenju i dokumentiranju činjenica koje su temelj ovih izvješća kako bi se utvrdilo jesu li ti zločini počinjeni i ako jesu, tko je kazneno odgovoran, te da pripremi spise koji bi mogli olakšati kazneni progon", objasnio je Koumjian u priopćenju.

Rekao je da je već prikupljeno "mnogo relevantnog materijala o ovim događajima".

Koumjian je istaknuo da su istrage teških međunarodnih zločina "uvijek izazovne".

"Obično je potrebno dugo vremena i značajni resursi za to", dodao je.

"Mehanizam je vrlo zahvalan mnogim tisućama osoba i organizacija koje su dale dokaze relevantne za naše ispitivanje teških međunarodnih zločina u Mjanmaru", rekao je Koumjian.

Napori međunarodne zajednice

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, u izjavi uoči godišnjice puča, pozvao je huntu da dopusti veći humanitarni pristup.

Hunta je optužila Ujedinjene narode za pristranost i upletanje te odbija pokleknuti pred međunarodnim pritiskom, unatoč povlačenju korporacija iz Mjanmara i sankcijama, zadnjima u ponedjeljak, kada su Sjedinjene Države, Britanija i Kanada stavile na crnu listu još pojedinaca povezanih s huntom.

Za obične ljude u Mjanmaru život nakon državnog udara postao je težak uz posrnulo gospodarstvo, redovite nestanke struje i prekide interneta, a za neke i uz stalni strah od pritvaranja.

Sigurnosne snage koje se obračunavaju s protivnicima ubile su najmanje 1500 ljudi i uhitile 11.838 od puča, prema Udruzi za pomoć političkim zatvorenicima, aktivističkoj skupini na koju se pozivaju Ujedinjeni narodi. Hunta osporava broj poginulih.

Suu Kyi (76) sudi se u više od desetak slučajeva za koje je maksimalna kazna više od 150 godina zatvora. Za te optužbe kritičari kažu da su osmišljene kako bi se osiguralo da se nikada ne može vratiti u politiku.

U zajedničkom priopćenju, ministri vanjskih poslova zemalja uključujući Australiju, Britaniju, Južnu Koreju, Sjedinjene Države, Kanadu kao i Europsku uniju pozvali su međunarodnu zajednicu da obustavi dotok "oružja, materijala, opreme dvostruke namjene i tehničku pomoć" vojsci Mjanmara.

Diplomatski napori koje je poduprla međunarodna zajednica, predvođeni zemljama jugoistočne Azije okupljenima u ASEAN-u posustali su.

Odbijanje hunte da poštuje obvezu okončanja neprijateljstava i podrži dijalog frustrira članice, uključujući Singapur.

"Uvjeti u Mjanmaru za ljude i dalje se pogoršavaju", navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova Singapura kojim se traži oslobađanje Suu Kyi i svih političkih zatvorenika.