Među10 tisuća okupljenih, koliko ih je bilo prema službenom izvješćuPolicijske uprave dubrovačko-neretvanske, vihorile su se hrvatskezastave i, osim nekoliko bengalki, ugašenih hitrom intervencijomosiguranja, na koncertu nije bilo incidenata, ni neprimjerenogznakovlja i odora, prenosi Slobodna Dalmacija.

Zahvalivši što je pozvan u Dubrovnik i na Stradun, kao i publicikoja ga 'motivira da i dalje piše pjesme o Bogu, obitelji, prijateljimai domovini', Thompson je spomenuo branitelje te pozdravio prisutne i dubrovačku gradonačelnicu Dubravku Šuicu, koja je nazočila u pratnji supruga.

Rekao je da ga osobito raduje što među publikom vidi najvišemladih, a nakon dvoipolsatnoga koncerta poručio je: 'Vidimo se idogodine, za Dan branitelja na Stradunu'.

Organizaciju potpisuje dubrovačka Udruga veterana Domovinskog rata, čiji predsjednik Ivica Sentić ne krije zadovoljstvo što je prvi Thompsonov koncert na Stradunu 'protekao dostojanstveno i bez incidenata'.

'Marko nam je nastupom uz Dan dubrovačkih branitelja učinio velikučast, a i mi njemu. To je bio darovan koncert, jer su on i njegov band nastupili besplatno,tako da smo imali samo sitne troškove organizacije i razglasa' kažeSentić, dodavši i da je Udruga na čijem je čelu za koncert prethodnodobila dozvolu Grada Dubrovnika.

Zbog vibracija prouzročenih razglasom na novogodišnjem koncertu Parnog valjka i oštećenja fasade crkve sv. Vlaha, s čijeg je pročelja 2003. pao kamen, dubrovačka je gradska uprava prije pet godina zabranila nastupe upovijesnoj jezgri, pa smo gradonačelnicu Dubravku Šuicu upitali i štoje s odlukom o zabrani decibela radi zaštite spomeničke baštine.

'Nisam danas, na Dan dubrovačkih branitelja, raspoložena davati izjave o toj temi' izbjegla je odgovoriti Šuica. 'Pošaljite mi pisani upit i odgovorit ću u ponedjeljak' dodala je.

Inače, koncert je, prema izvješću ovdašnje PU, osiguravalo 70 policajaca, a tijekom okupljanja je zbog zloporabe pirotehničkih sredstava i narušavanja javnog reda i mira privedeno sedam osoba, od kojih je za četvero utvrđeno da nisu počinile prekršaj.

Dubrovački koncert Thompsona nije prvi u Hrvatskoj koji je snimala policija,jer je i njegov nastup u Virovitici bio zabilježen kamerama. Na upit jeli ovo uopće prvi koncert u Dubrovniku koji policija snima,glasnogovornica PU Marija Gjenero nije decidirano odgovorila:

'Koncerti se snimaju prema prosudbi, radi kasnijeg sankcioniranja eventualnih prekršaja ili kaznenih djela' rekla je Gjenero.

Unatoč službenom izvješću prema kojemu je koncert osiguravalo samo 70 policajaca, dodajmo da je navodno bilo angažirano i stotinjak zaštitara,te da su policijska vozila, parkirana na Pilama te u ophodnji okogradskih zidina, primijećena već sat vremena prije početka Thompsonovanastupa.

Povijesnom jezgrom patrolirao je znatan broj policajaca – u odorama i u civilu, a primijećen je i načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Zlatko Sokolar. U preventivne mjere vjerojatno se ubraja i uklanjanje božićnog bora sa Straduna.