RECENZIJA

The Last of Us: Left Behind ostaviti će vas zatečenima

18.02.2014 u 10:57

Bionic
Reading

Ovog utorka Gamereport vam donosi recenziju uzbudljivog ali kratkog The Last of Us DLC-a

The Last of Us, nakon izlaska prije oko godinu dana, ostavio je dosta duboki utisak na gaming zajednicu. Radilo se o drukčijoj post apokaliptičnoj igri koja je stahovito veliku količinu resursa usmjerila na razradu likova, što se na kraju i isplatilo. Ova PlayStation 3 ekskluziva nije se trudila biti pretenciozna, progurati neku poruku ili istaknuti svoj vizualni stil. Ovdje se radilo o mješavini survival horora i akcijske avanture koja je jednostavno dobro funkcionirala. Ako spadate među one koji su ju završili, znati ćete kako igra ima i dosta dramatičan završetak.

 

 

 

 

Prvi The Last of Us DLC pod imenom Left Behind, slijedi tradicionalni dizajn utemeljen sa strane originalnog naslova. Strahovito mi je teško ulaziti u detalje dizajna igrine priče bez da upropastim igranje originala i/ili DLC-a, pa ću onda nastojati stvari svesti na osnovne segmente. Left Behind se fokusira na Ellie, djevojku koju Joel (glavni lik) nastoji prevesti preko polovice američkog kontinenta u nadi spašavanja ljudske vrste od sigurne propasti. Konkretan komadić radnje obrađen u dva sata ovog DLC-a u sebi sadrži dijelove njezine povijesti, kao i razradu njezinog odnosa sa prijateljicom pod imenom Riley. Paralelno s tom radnjom pratimo trenutke u kojima Ellie nastoji sakupiti paket sa ljekovima unutar velikog šoping centra.

 

 

 

 

Dizajn nivoa i dinamika susreta sa inficiranima ne mijenja se previše od osnovne The Last of Us sheme. Dakle, vi se šuljate, odvlačite im pažnju glasnim zvukovima i ako treba, prišuljavate im se i bodete ih u vrat dok se ne legnu odmoriti na pod. Rutina je utemeljena i umjereno repetitivna, no dizajn nivoa dovoljno je dobar da ju nakon par minuta počnete kompletno ignorirati. Naime, ovaj DLC je napravljen jako dobro. Pogotovo paralelna radnja koja se dešava u prošlosti gdje Ellie proživljava vrlo osobne trenutke sa prijateljicom koja se odlučila pridružiti Firefly pokretu. Dok u sadašnjosti očajnički pokušavate izbjeći inficirane, u prošlosti se zabavljate u velikom nizu mini igara koje su, budimo realni, stvarno dobro smišljene. Čak, doduše, do te mjere da su savršeno smislene.

 

 

 

Na kraju priče, zapravo, ovaj DLC je sladak ali kratak. Najveći prigovor koji mogu uputiti su dva sata koliko je potrebno da ga završite. Međutim, emotivna težina i intrigantan uvid u prošlost glavne junakinje zaista se isplate proživjeti. Pogotovo ako vas je završetak originalnog The Last of Us ostavio zatečenima poput nas.

 

Ime: The Last of Us: Left Behind DLC
Autor: Naughty Dog
Izdavač: Sony Computer Entertainment
Platforma: PlayStation 3