SIRIJSKI ČVOR

Težak sastanak Putina i Obame

17.06.2013 u 13:11

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama zatražit će u ponedjeljak pomoć ruskog kolege Vladimira Putina, najmoćnijeg sirijskog saveznika, u 'privođenju' sirijskog vođe Bašara al-Asada za pregovarački stol s ciljem okončanja dvogodišnjeg rata u zemlji

Na njihovom prvom sastanku u četiri oka unatrag godinu dana, Obama će pokušati pronaći zajedničko stajalište s Putinom na marginama sastanka na vrhu G8 koji večeras počinje u Sjevernoj Irskoj.

Da Obamu čeka težak razgovor s ruskim predsjednikom nagoviješteno je u Putinovoj izjavi nakon sastanka s britanskim premijerom Davidom Cameronom u nedjelju, kada je Asadove neprijatelje u Siriji usporedio s ljudožderima.

'Mislim da ne možete negirati da nitko ne bi trebao podupirati ljude koji svojim ubijenim neprijateljima otvaraju utrobe, jedu njihove unutarnje organe i to snimaju kamerama', kazao je Putin. 'Takve želite podupirati? Takvima želite slati oružje?', zapitao je.

Rusija ne prihvaća procjene Zapada da sirijski režim koristi kemijsko oružje protiv pobunjenika i da je time prešao 'crvenu liniju'. Putin smatra da će američka vojna pomoć pobunjenicima samo pogoršati stanje u zemlji.

Summit G8 počinje večeras na jezeru Erne pokraj gradića Enniskillena u Sjevernoj Irskoj. Formalni domaćin je premijer Cameron, a osim Putina i Obame, na skupu će sudjelovati i čelnici Njemačke, Italije, Kanade, Francuske i Japana.

Glavna točka dnevnog reda bit će borba protiv porezne evazije, stanje u Siriji i smanjenje trgovinskih barijera između SAD-a i EU-a. Očekuje se da će razgovarati i o rezultatima predsjedničkih izbora u Iranu.

Kao i uvijek na summitima G8, sigurnost će biti velika. Za nju će se brinuti 8000 policajaca, iako je mjesto održavanja summita ograđeno sigurnosnim ogradama i s tri strane okruženo jezerom. Jedini cestovni je put je onaj iz osam kilometara udaljenog Enniskillena. Očekuje se da će antikapitalistička i sindikalna prosvjedna povorka u ponedjeljak marširati od centra tog gradića do prve ograde.

Enniskillen je nažalost navikao biti u centru medijskog interesa. Godine 1987. ondje je u bombaškom napadu IRA-e ubijeno 11 ljudi.