PONOVNO OTKRIVEN

Teslin genijalan izum spašavat će rudare

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 23.08.2010 13:52
  • Objavljeno 23.08.2010 u 11:54
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Eksplozija metana u američkom rudniku ugljena 2006. u kojoj je 13 rudara ostalo zarobljeno 100-njak metara ispod zemlje, ponovno je otvorila pitanje komunikacije sa zatrpanim radnicima

Bez kontakta s rudarima vlasti u Virdžiniji nisu znale ni ima li preživjelih, niti gdje se točno nalaze. Kada su dva dana kasnije spasioci stigli do mjesta havarije, svi osim jednog već su bili mrtvi.

Nakon nesreće umirovljeni inženjer Gary Smith poslao je pismo bivšem direktoru kompanije Lockheed Martin u saveznoj državi New York. Budući da je odrastao u rudarskoj obitelji, zanimalo ga je postoji li tehnologija kojom bi se kroz zemlju mogla ostvariti pouzdana komunikacija s preživjelima. Pitanje je zainteresiralo stručnjake tvrtke i oni su nedugo potom došli do rješenja – starog, ali dobrog.

Naime, tim je naišao na koncept koji je Nikola Tesla razvio prije više od stotinu godina. Slavni je hrvatski znanstvenik otkrio da bi se generator mikrovalova mogao koristiti za bežičnu komunikaciju. Generator djeluje kao elektromagnet. Struja koja se propušta kroz njegove zavojnice stvara magnetsko polje niske energije koje se širi stotinama metara uokolo. Poput radija, ono može prenositi zvuk, međutim, za razliku od njega, ali i mobitela čiji signali ne prodiru kroz tlo i druge materijale koji provode struju, magnetski signali s lakoćom putuju zemljom. Na drugoj strani antena duga 100-tinjak metara prima signal, a pojačalo ga pretvara u zvuk. 1890-ih Tesla je eksperimentirao s uređajem kao mogućom alternativom Markonijevu bežičnom telegrafu, no relativno kratak domet i velike smetnje spriječile su njegovu široku praktičnu primjenu.

Voditelj Lockheedova istraživanja David LeVan ističe da u većini rudarskih nesreća kratak domet nije problem. Tim je stoga razvio sustav magnetske komunikacije nazvan MagneLink, predstavljen u novom broju časopisa Science, koji se sastoji od generatora veličine hladnjaka i antene površine aktovke. Jedna takva jedinica postavlja se na površini, a druga u rudniku. LeVan tvrdi da su testiranja provedena početkom 2010. u rudniku Mavisdale u Virdžiniji pokazala da signal može prodrijeti kroz 500-tinjak metara stijena što znači da bi se mogao koristiti u čak 85 posto američkih podzemnih rudnika.

Problem šuma tim je riješio sličnim programom kakav se koristi u mobitelima, a koji omogućuje i slanje tekstualnih poruka. Iako je sustav povećih dimenzija, neće ga biti teško smjestiti u rudarska skloništa s ostalom opremom za hitne slučajeve. Podzemna antena može se omotati oko jednog od stupova nosača. Svaka od jedinica opremljena 12-voltnom baterijom moći će raditi najmanje 24 sata. Budući da sustav radi na niskim energetskim razinama neće izazivati iskrenja koja bi mogla zapaliti metan.

Ako sustav dobije odobrenje američke Agencije za sigurnost i zdravlje u rudnicima (MSHA), Teslin izum već bi krajem godine već mogao krenuti u spašavanje života rudara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi