SRPSKI LIJEČNIK UZNEMIREN

Teško bolesni Šešelj u Haagu sluša o eutanaziji

05.11.2014 u 10:20

Bionic
Reading

Magdalena Spalinska, glasnogovornica Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY), poručila je srpskim medijima da Raspravno vijeće Haškog suda trenutno ne rješava niti jedno pitanje u vezi zdravlja Vojislava Šešelja. 'Ne bih želela spekulirati o bilo kakvim odlukama ili koracima koje Vijeće može poduzeti', navela je Spalinska odgovarajući na pitanje Blica može li se teško bolesni predsjednik Srpske radikalne stranke prebaciti na liječenje u Srbiju

Članovi Šešeljeve obitelji i liječnici, koji su vođu SRS-a posjetili u Haagu, ustvrdili su da ga u pritvorskoj jedinici Tribunala u Sheveningenu ne liječe na odgovarajući način.

'Neću komentirati konkretnu situaciju u vezi s Vojislavom Šešeljem. Međutim, želim naglasiti da Pritvorska jedinica provodi u potpunosti kompetentan sustav zdravstvene njege koji je striktno utemljen na nizozemskim standardima u vezi s učestalošću, vrstama i metodama dijagnostike i medicinskog tretmana. Osim toga, pritvorenici ICTY-ja uživaju ubrzani i povlašteni pristup medicinskim i dijagnostičkim pregledima, koji nije dostupan običnim građanima Nizozemske', odgovorila je Spalinska.

Šešeljev liječnik Milovan Bojić kaže da su vođi SRS-a cijelo vrijeme pričali o 'eutanaziji u nizozemskim zatvorima', piše Blic.

Osim toga, Šešelju su 'u više navrata pokazivani proturječni nalazi u vezi s metastazama na jetri', a srpski liječnici 'jedva su dobili' medicinsku dokumentaciju.

'Pritvorenici su taoci doktora u pritvorskoj jedinici, bez čijeg odobrenja ne mogu biti prebačeni u drugu bolnicu. Tako se i dogodilo da Šešelj tek poslije godinu dana trpljenja bolova i krvavih stolica bude pregledan i da mu ustanove rak debelog crijeva', rekao je Bojić.