DVOSTRUKA SMRT U PETRINJI

Teški alkoholičari piju čak i ubojiti metilni alkohol

23.04.2013 u 20:55

Bionic
Reading

Na tragediji petrinjske obitelji Pauline Martinušić (70) te njezina zeta Tihomira Bedića (45) koji su, kako se sumnja, umrli od trovanja metilnim alkoholom, dok je Bedićeva nevjenčana supruga Tajana Martinušić (49) preživjela trovanje, vidi se, na žalost, nedjelotvornost sustava kad je riječ o borbi protiv alkoholizma. Martinušić i Bedić nađeni su mrtvi u kući u ponedjeljak

Bedić je od PTSP-a i alkoholizma liječen u bolnici u Popovači, u kojoj je upoznao Tajanu, učiteljicu, koja se također liječila od ovisnosti o alkoholu, zbog čega je i izgubila posao u školi u kojoj je radila. U obitelj Martinušić, u kojoj su pile i majka i kći, doselio se Bedić. U alkoholom uništenoj obitelji bilo je i nasilja, a nekoliko puta je intervenirala i policija. No, Paulina Martinušić (70) bojala se nasilnog zeta i nije se povjeravala ni rodbini, a nasilje je nijekala i socijalnoj službi.

'Najveći je problem s alkoholom u kršćanskom svijetu to što stradaju obitelji alkoholičara te što u prometu pogibaju mladi ljudi od 18 do 40 godina koji alkoholizirani sjedaju za upravljač. Ključni je problem to što se alkoholičare liječi u 50-im godinama života kad su društveno, psihički i financijski uništeni, a treba ih prisilno liječiti u 30-im i 40-im kad imaju ženu i maloljetnu djecu, koja su zanemarena i trpe nasilje, a prije nego što djeca uđu u pubertet. Ako se otac alkoholičar izliječi prije nego što dijete uđe u pubertet, dijete neće postati alkoholičar ni problematičan čovjek. Smatra se da je alkoholizam obiteljsko naslijeđe u 30 posto slučajeva, a najčešće u 30 do 40 posto slučajeva uzrok alkoholizma je utjecaj odgoja lošeg roditeljska. Kad je riječ o obiteljima u kojima postoje problemi s alkoholom, zakazuju sve službe, osobito socijalna. Alkoholičarima treba oduzeti vozačku, odrediti prisilno liječenje i kazniti ih novčano prema imovinskom stanju', kaže neuropsihijatar dr. Darko Breitenfeld za Večernji list


'Iz kategorije lakog pilca lako je prijeći u kategoriju umjerenog, a na kraju i teškog alkoholičara, a najgore je što čovjek nikada ne zna kada će prijeći 'magičnu granicu', upozorava dr. Ivan Ćelić iz Psihijatrijske bolnice Vrapče.

A teški alkoholičari više ne prezaju ni pred čim kako bi utažili žudnju za alkoholom.'Metabolička, tjelesna glad za pićem može biti tolika da čovjek popije bilo kakav alkohol, pa i etilni ili metilni kako bi je utažio', istakao je dr. Ćelić. 'Nakon velikih količina popijenog alkohola dolazi do zakiseljavanja organizma i promjena u metabolizmu pa, ne ode li osoba na hemodijalizu, nastupa koma, pa čak i smrt ', objasnio je toksikolog prof. Franjo Plavšić.

Metilni alkohol koji se, osim kao industrijsko otapalo, može naći i u lošim domaćim pićima, najprije izaziva sljepilo jer napada očni živac, a potom komu i smrt. 'Kad je riječ o prevenciji alkoholizma, Hrvatska je najlošija zemlja u srednjoj Europi zbog općeg alkoholnog bezakonja', kaže dr. Breitenfeld. U cijeloj Europi od 50 do 70 posto osoba u bližoj okolini ima osobu koja ima problema s alkoholom.