FORSIRANJE SMRTNE KAZNE

Teksas pogubio Meksikanca unatoč Obaminu protivljenju

08.07.2011 u 07:37

Bionic
Reading

Teksas je izvršio smrtnu kaznu nad 38-godišnjim meksičkim držvljaninom unatoč primjedbama administracije predsjednika Baracka Obame da bi to moglo prekršiti međunarodne pravne ugovore i dovesti američke državljane u inozemstvu u rizik.

U slučaju koji je privukao međunarodnu pozornost, američki Vrhovni sud odbacio je zahtjev za odgodu egzekucije u zadnji čas koji se temeljio na činjenici da Humbertu Lealu Garciji prilikom uhićenja nije rečeno da ima pravo na diplomatski savjet.

Leal Garcia proglašen je mrtvim u 18,21 sati po lokalnom vremenu (23,21 sati po srednjoeuropskom), nakon što mu je ubrizgana smrtonosna injekcija u zatvoru u Huntsvilleu u Teksasu.

Leal Garcia koji je u Sjedinjene Države došao kao dijete, osuđen je zbog silovanja 16-godišnjakinje i njezina usmrćivanja komadom asfalta 1994. godine.

U svojoj posljednjoj izjavi, Leal Garcia ispričao se žrtvinoj obitelji i zatražio oprost. 'Iskreno mi je žao. To je sve. Završimo s time', rekao je Leal Garcia, dodavši: 'Živio Meksiko! Živio Meksiko!'

Obamina administracija upozorila je kako bi egzekucija mogla prekršiti Bečku konvenciju o konzularnim odnosima i dovesti američke građane u stranim državama u povećani rizik.

Odvjetnici Leala Garcije upozorili su da ga teksaške vlasti nisu informirale o njegovu pravu da se savjetuje s meksičkim konzularnim predstavništvima i time prekršili Bečku konvenciju koja stranim pritvorenicima pri uhićenju jamči pravo da se konzultiraju s predstavnicima njihovih vlada.

Meksiko je snažno osudio izvršenje ove smrtne kazne, uloživši službeni prosvjed američkom State Departmentu i poslavši pismo teksaškom guverneru Ricku Perryju naglašavajući važnost ispunjavanja međunarodnih obveza, priopćilo je meksičko ministarstvo vanjskih poslova.

U Teksasu se izvrši najviše smrtnih kazna od svih američkih saveznih država, što uzrokuje stalnu napetost s Meksikom u kojem nema smrtne kazne.

Smrtna kazna za Humberta Leala Garciju