'RATNA ZONA'

Teksas broji mrtve dok se širi otrovni plin

18.04.2013 u 12:21

  • +5

Eksplozija u Teksasu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Vlasti u Teksasu upozorile su građane na širenje otrovnog plina nakon snažne eksplozije u tvornici gnojiva, a primijećeni su oblaci toksičnog dima koji se kreću prema jugu regije, izjavio je Patrick Swanton, načelnik policije gradića Wacoa, javlja dopisnik agencije Anadolija. Istovremeno, najavljen je dolazak snažne oluje, uz opasnost od tornada

Swanton je istaknuo da su obližnji starački dom, zgrada sa 50 stanova te još 70 stambenih i poslovnih objekata u potpunosti devastirani.

Prema prvim procjenama na temelju izvještaja vatrogasaca s terena, direktor ureda za izvanredne situacije u Westu George Smith izjavio je za CNN da bi se broj mrtvih mogao kretati između 60 i 70. Isto su prenijeli i lokalni mediji. Međutim, prema posljednjim policijskim izvješćima, u eksploziji je poginulo od pet do 15 osoba.

Spasioci u cik zore pretražuju ruševine u potrazi za preživjelima, a svjedoci uspoređuju scenu s 'ratnom zonom'. Načelnik Swanton rekao je da je riječ o 'ekstremnoj devastaciji'.


Glasnogovornica teksaškog ureda za javnu sigurnost Gail Scarborough potvrdila je da je ozlijeđeno 200 ljudi, od čega je 40 u kritičnom stanju.

Nekoliko sati nakon eksplozije mnogi stanovnici gradića West tumarali su po noći ulicama tražeći sklonište. Među njima je bila i Julie Zahirniako, koja je rekla da se njezin sin Anthony igrao na školskom igralištu u blizini tvornice kada je odjeknula eksplozija. Udar je odbacio Anthonyja pola metra u zrak, a pri padu je slomio rebra. Rekla je da je vidjela kako je krov škole odletio u zrak i ljude koji su bježali iz staračkog doma.

Američki centar za geološka istraživanja zabilježio je podrhtavanje tla jačine 2,1 stupnjeva po Richteru.

Svjetski mediji i dalje prenose procjene da je u eksploziji koja se dogodila u tvornici gnojiva West Fertilizer Co. u gradiću West u Teksasu u 19.50 sati po lokalnom vremenu smrtno stradalo najmanje 60 osoba. Nadležni su istaknuli da je još uvijek rano govoriti o broju smrtno stradalih.

Članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva pohrlili su u tvornicu u 19.29 sati, reagirajući na dojavu o požaru, svjesni ozbiljnosti situacije, potvrdio je Swanton. Tri ili četiri vatrogasca koji su došli intervenirati nakon eksplozije i dalje se vode kao nestali, dodao je Swanton

Među njima je bio i gradonačelnik Tommy Muska, koji je s kolegama pokrenuo evakuaciju obližnjeg područja. Eksplozija je uslijedila nakon 20-ak minuta. Muski je s glave odletio vatrogasni šljem, a s njegove kuće u blizini odletjeli su prozori i vrata.

Požar je stavljen pod kontrolu do 23 sata, ali su stanovnici upozoreni da zbog prijetnje od novih eksplozija i curenja amonijaka iz ruševina tvornice ostanu u kućama. Mnogi kojima su kuće raznesene u panici su tražili smještaj kod poznanika i u skloništima.