PRVE LASTE

Tek će se vidjeti je li Srbija izašla iz recesije

07.05.2013 u 12:56

Bionic
Reading

Vijest o izlasku Srbije iz recesije poput munje je prostrujala hrvatskim medijskim prostorom, a da se nitko nije osvrnuo i upitao o čemu se tu radi. Čak je i Tomislav Karamarko odlučio držati prodike o izlasku Srbije iz recesije i tako samo pokazao da bi vodio zemlju, a ne zna protumačiti osnovne ekonomske pokazatelje

Za izlazak iz recesije, barem prema kriterijima koji se primjenjuju u Hrvatskoj, BDP treba rasti dva kvartala u nizu. Srbija je u prvom kvartalu ove godine zahvaljujući oporavku industrijske proizvodnja zabilježila rast BDP-a od 1,9 posto. Ekonomski stručnjak Ante Babić kazao je za tportal da treba pričekati nekoliko kvartala kako bi se moglo govoriti o izlasku iz recesije. Pozitivni impuls srpsko gospodarstvo je doživjelo zahvaljujući Fiatu koji je snažno krenuo s izvozom.

'Budući da je industrijska proizvodnja prethodno bila stala, nakon pokretanja rast može biti beskonačan. Sada treba vidjeti kakav će rast biti u drugom kvartalu u odnosu na prvi. Ako izvoz bude jednak, onda je to opet nula', objasnio je Babić.

Iako je preuranjeno govoriti o izlasku iz krize, ipak možemo govoriti o promjeni negativnog trenda koji je temelji na oporavku industrijske proizvodnje koju predvodi automobilska industrija. Osim tvrtke Fiat automobili Srbija nekadašnje Zastave, koja je konačno počela izvoziti nakon višegodišnje agonije, povećanom izvozu su doprinijele auto-komponente proizvedene u više od 150 tvornica širom Srbije. Automobilska industrija je najbrže rastuća grana u Srbiji koja sudjeluje u ukupnom izvozu s čak 20 posto.

Srpski analitičari su također oprezni oko informacije da je Srbija izašla iz krize. Zadovoljni su što je Fiat konačno počeo izvoziti, ali recesija nije samo statistika, kaže profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović za Tanjug. On je iznio želju i da se pozitivan trend nastavi barem sljedećih nekoliko kvartala, pa da se vidi pravi pomak, a ekonomist Miroslav Zdravković je ocijenio, kako prenosi B92, da o ulasku ili izlasku iz recesije 'nema smisla govoriti dok raste nezaposlenost u zemlji'. 'Očekivanja u pogledu poljoprivredne proizvodnje su da će biti veća za 30 posto, što automatski znači vraćanje na pretprošlogodišnji nivo, jer smo prošle godine imali pad od 20-25 posto', naveo je Zdravković.

Pred Srbijom je još uvijek dug put do oporavka, ali u vremenu recesije svaka naznaka oporavka je svakako dobrodošla.