NOVI OBAMIN PORAZ

Tehnološka renesansa Kine i dekadencija SAD-a

Barack Obama

Barack Obama

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Nekada je SAD bio jedan od svjetskih pionira u novim tehnologijama. Sposobnost inovacije i reinvencije bila je snaga koja ga je učinila planetarnom supersilom. No danas gubi utrke u inovativnosti s Kinom, polureformiranim komunističkim režimom koji ljudska te radnička prava i slobode tretira sasvim drukčije od SAD-a i zemalja integriranih u euroatlantske saveze

Novi broj časopisa Time posvetio je dosta prostora tom silasku Amerike s vrha svjetske top ljestvice. Kao jedan od simptoma procesa navodi se propast programa 'zelene energije' – bilijunskih ulaganja u razvoj ekološki suvremenije solarne energije i energije vjetra. Dok je Kina samo u 2010. godini uložila oko 30 milijardi dolara u solarnu industriju, investicije SAD-a bile su dvadesetak puta manje, a završile su fijaskom. Bankrot je proglasila Solyndra, kompanija koja je od države dobila preko pola milijarde dolara poticaja čim je predsjednik države postao Barack Obama.

To je još jedna od propalih agendi na kojima je Obama temeljio svoj autsajderski, 'dark horse' uspjeh u predsjedničkoj utrci prije tri godine, tijekom koje je od strane liberalnog dijela javnosti – i to ne samo u SAD-u – tretiran kao stanoviti mesija, reformator i vizionar, da bi mu se taj čudno euforični zanos masa za dvije godine vratio poput bumeranga, skupa s neispunjenim očekivanjima. Putanja Baracka Obame u zadnje vrijeme sve više podsjeća na onu Slavena Bilića.

Republikanska stranka sada udara po vezama Obame i jednog od investitora u Solyndru, Georgea Kaisera, koji je ranije prikupljao novac za Obaminu kampanju. Kompanije koje je Obama predstavljao kao budućnost i novi pup u američkoj gospodarskoj krošnji dobivale su goleme poticaje nabrzaka - samo da krenu što prije, bez da su vladine agencije obavile uobičajene provjere rizika u raspodjeli državnog novca te drugih faktora razvoja. Obamini predsjednici na kraju su morali obavijestiti predsjednika da je dio novca na kraju završio i u tvrtkama koje nisu trebale državnu pomoć, ili su od tih dotacija ostvarivale profit na nepropisan način.

'Priča o Solyndri podsjetnik je da SAD više nema neprikosnoveni primat u iznjedrivanju novih tehnologija prema svjetskoj realnosti', piše Time. Da bi se ilustrirao kopernikanski obrat, tu su statistike: Kina danas drži 54 posto globalnog tržišta solarne tehnologije, a SAD svega šest posto. Upravo toliko je Kina imala 2005. godine – samo šest posto. A SAD je 1997. držao 42 posto tržišta!

'Utrku za proizvodnju solarne energije vrijedi dobiti. Za nekoliko desetljeća to tržište će vrijediti trilijarde dolara', izjavio je Jonathan Silver, nadglednik američkog državnog Odjela za energetske zajmove.

No pišući o izglednom pobjedniku te utrke, Kini, časopis Time upozorava na drugu opasnost za društva budućnosti uslijed borbe za ekonomski i ini primat u multipolarnome svijetu: 'Kad Kina ulaže u sunčevu energiju ili u vjetar, njeni lideri ne moraju voditi računa o glasačkim politikama, saslušanjima u parlamentu ili o kritički nastrojenim medijima. Tako nije u SAD-u, gdje jedna loša kompanija prijeti da izbaci iz pogona cjelokupni program zelene energije.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi