što će reći trump?

IAEA: Iran poštuje svoje obveze u vezi nuklearnog sporazuma

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 12.11.2018 18:48
  • Objavljeno 12.11.2018 u 18:48
Hasan Rohan, iranski predsjednik

Hasan Rohan, iranski predsjednik

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iran i dalje poštuje svoje obveze povezane s nuklearnim sporazumom zaključenim 2015. s velikim silama, navela je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u tromjesječnom izvješću objavljenom u ponedjeljak, tjedan dana nakon stupanja na snagu novih američkih sankcija protiv Teherana.

UN-ova agencija je potvrdila da Iran nije obogaćivao uranijum na zabranjene stupnjeve niti stvarao ilegalne zalihe, sukladno tom tekstu kojem je svrha jamčiti da ta zemlja neće moći izraditi atomsku bombu.

Ta očekivana pohvala stiže dok je Washington 5. studenoga uveo sankcije koje su Sjedinjene Države ukinule sukladno sporazumu, iz kojeg se Donald Trump jednostrano povukao u svibnju.

Washington vodi kampanju maksimalnog pritiska na Iran kako bi mu nametnuo stroži tekst od dogovorenoga s Obaminom administracijom. Sjedinjene Države upozoravaju na balistički program i intervencionizam Teherana, za koje tvrde da destabiliziraju Bliski istok.

Niz američkih sankcija uvedenih 5. studenoga odnosi se posebice na naftni i financijski sektor, dvije osjetljive točke te zemlje koja ovisi o trgovini ugljikovodika.

Bez obzira na povlačenje Sjedinjenih Država, ostali potpisnici teksta iz 2015. (Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka) obvezali su se da će poduzeti sve za očuvanje sporazuma i izbjegavanje da ga Iran napusti.

Iranski predsjednik Hasan Rohani je prošlog tjedna rekao da su američke sankcije "ilegalne i nepravedne" i jamčio da će poduzeti sve da ih "ponosno zaobiđe".

Washington je uveo izuzeća za osam zemalja - Kinu, Indiju, Grčku, Italiju, Japan, Tursku i Južnu Koreju -  i njima je dozvoljeno da nastave kupovati iransku naftu, no SAD u konačnici želi potpuno obustaviti iranski izvoz nafte.

U svom izvješću IAEA inzistira na važnosti proaktivne suradnje Teherana u vezi pristupa položajima za inspekcije.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!