IZBORI U VELJAČI

Talijanski premijer Mario Monti podnio ostavku

21.12.2012 u 20:17

Bionic
Reading

Talijanski premijer Mario Monti podnio je ostavku u skladu s obećanjem da će se povući s dužnosti nakon što parlament potvrdi proračun njegove vlade za sljedeću godinu, javlja BBC

Zastupnici u parlamentu nešto su ranije podržali proračun za 2013. sa 309 glasova za i 55 protiv.

Monti
je odmah nakon sastanka u vladi otišao u predsjedničku palaču kako bi predsjedniku Giorgiu Napolitanu predao svoju ostavku.

Sada kada je donesen proračun, predsjednik Napolitano može raspustiti parlament, a analitičari procjenjuju da bi se izbori mogli održati već 24. veljače. Ankete predviđaju da će većinu glasova osvojiti Demokratska stranka lijevog centra.


Monti je doveden prošle godine kako bi formirao tehničku vladu. Međutim, ovaj mjesec izgubio je podršku stranke njegovog prethodnika Silvija Berlusconija. Berlusconi, koji je na premijerskoj dužnosti bio tri puta, već se uključio u svoju šestu predizbornu kampanju.

Otkad je preuzeo premijersku dužnost, Monti je nastojao implementirati ekonomske mjere štednje i uvjeravao da je rezanje troškova i povećanje poreza Italiju spasilo od katastrofe.

Iako ovaj ekonomist i bivši europski povjerenik ne može samostalno izaći na izbore jer je doživotni senator, teoretski se može vratiti kao ministar ili neformalni vođa koalicije centra.