BEZ POVEĆANJA PDV-A

Talijanski parlament izglasao goleme uštede

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 07.08.2012 22:20
  • Objavljeno 07.08.2012 u 22:13
talijanski parlament

talijanski parlament

Izvor: Sipa Press / Autor: sipa

Talijanski parlament u utorak je usvojio zakon o smanjenju javne potrošnje koji bi državi trebao omogućiti da u tri godine uštedi više od 26 milijardi eura te izbjegne novo povećanje PDV-a u listopadu

Talijanski zastupnici velikom su većinom glasali za zakon. To smanjenje javne potrošnje, nazvano 'spending review' omogućit će izbjegavanje novog povećanja PDV-a s 21 posto na 23 posto u listopadu 2012.

Prijedlog zakona koji je vlada premijera Montija prihvatila početkom srpnja, treba omogućiti uštede od '4,5 milijardi eura u 2012., zatim 10,5 milijardi u 2013. i 11 milijardi u 2014. godini'.

Velik dio ušteda odnosi se na zdravstvo i državnu upravu.

U zdravstvu se predviđa smanjenje 7.000 kreveta u regionalnim bolnicama do studenoga ove godine, zatim smanjenja liječničkih plaća te uvođenje novih uredbi za ljekarne.

'Spending review' otvara put za reorganizaciju državne uprave što obuhvaća 20-postotno smanjenje menadžera u javnom sektoru, 10-postotno smanjenje ostalog osoblja te program uštede 4,7 milijardi eura u ministarstvima do 2015.

Vlada k tomu za 50 posto reže potrošnju za automobile dužnosnika i ograničuje povrat novca za obroke dužnosnika na 7 eura.

Zakon je izazvao brojne kritike, a donesen je nakon niza strogih mjera štednje i strukturnih reformi što ih je premijer Monti proveo otkako je u studenome preuzeo dužnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi