PROF. DAMIR GRUBIŠA

Talijanski interesi u Libiji uzdrmali EU

  • Autor: Petra Sjauš
  • Zadnja izmjena 22.02.2011 14:59
  • Objavljeno 22.02.2011 u 12:40
Gadafi i Berlusconi

Gadafi i Berlusconi

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Europska unija je oštro osudila nasilje u Libiji, ali je prvenstveno zabrinuta za svoje građane koji se nalaze tamo te je zaokupljena pripremama njihove evakuacije. Konsenzus još nije postignut. Profesor Damir Grubiša s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu u razgovoru za tportal je ukratko prokomentirao stav Europske unije o libijskoj krizi

'Problem je taj što Europska unija mora pokazati da djeluje konzistentno i koherentno te da nema dvostruka mjerila, kao što je to u slučaju Italije', rekao je profesor Damir Grubiša s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu u razgovoru za tportal.

Naime, talijanski ministar vanjskih poslova upozorio je Europsku uniju da se ne upliće u libijsku krizu jer ta zemlja mora 'sama provesti nacionalno pomirenje i zadržati teritorijalni integritet'.

Podsjetimo, EU nije imao jedinstven stav prema zbivanjima u Egiptu. Šefovi država članica Unije tražili su hitne promjene u toj zemlji, oštro osudili nasilje i zahtijevali slobodne i poštene izbore. Međutim, Europska unija samo je šutjela o egipatskom predsjedniku Mubaraku.

'Ovo je velik test za visoku predstavnicu Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost, Catherine Ashton, kao i za Hermana van Rompuya, predsjednika Europskog vijeća', naglasio je Grubiša u razgovoru za tportal.

Grubiša smatra da treba brzo djelovati, pa očekuje da će povrh sastanka Vijeća ministara EU-a uskoro biti sazvan samit EU-a na najvišoj razini zbog stanja na Bliskom istoku.

Upozorio je da je rušenje diktatora samo privremeno rješenje te je podsjetio na Februarsku revoluciju u Rusiji, koja je na vlast dovela Lenjina, usporedivši je s Egiptom.

'Postoji velika opasnost da se nešto slično dogodi i u Egiptu ili Libiji, odnosno da na vlast dođu islamski ekstremisti, kao što se to dogodilo u Iranu 1979. godine. Radi se o eksplozivnoj situaciji', zaključio je Grubiša.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi