NADREALNO

Talijanski gradić s 40.000 Kineza najsigurnije je mjesto u državi

13.03.2020 u 10:58

Bionic
Reading

U najvećoj kineskoj zajednici u Italiji, u industrijskom gradiću Pratu, od početka epidemije nema ni jednog zaraženog opakom bolešću, potvrdio je za Slobodu Dalmaciju liječnik opće prakse dr. Vladimir Brakus iz grada Como u Lombardiji, 40 kilometara sjeverno od Milana. U Pratu, inače, živi više od 40 tisuća Kineza, a mnogi su kinesku Novu godinu dočekali u svojoj matičnoj zemlji

Tajna je ovakve bilance u nevjerojatnoj kineskoj disciplini, koja inače odlikuje ovaj narod.

'Mnogi su svoju Novu godinu proveli u Kini, gdje su već prije nego što su vratili u Italiju prošli karantenu. No, nije bila i jedina, jer i nakon dolaska u Prato opet su masovno ušli u još jednu izolaciju. Neki su ih imali i po tri. Čim jedan završi s karantenom, odmah uskače u lanac pomoći drugim obiteljima. Kad odlazi u nabavku, kupuje i za ostale i donosi im to pred vrata. Imaju nevjerojatan način samoobrane, isplaniran do kraja', veli dr. Brakus za Slobodnu Dalmaciju.

To je rezultiralo činjenicom da se zasad ne raspolaže podacima o oboljelim Kinezima iz Prata. U lokalnu bolnicu primljeno je sedam nekineskih pacijenata s težim i lakšim nuspojavama koji su se zarazili u drugim sredinama.

Inače, brzo širenje novog koronavirusa zateklo je talijanske bolnice i liječnike i sada prijeti kaosom cijelom zdravstvenom sustavu.

Rim se hvalio da ima "izvrstan" zdravstveni sustav kada su u veljači zabilježeni prvi slučajevi bolesti u Codognu u Lombardiji.

Samo nekoliko tjedana poslije, talijanska vlada planira uložiti goleme iznose novca u odjele hitne medicine, posebice intenzivne skrbi, i upozorava da joj manjka 5000 liječnika i tisuće medicinskih sestara i drugog osoblja.

Do sada je potvrđeno više od 12.000 slučajeva zaraze virusom koji se službeno naziva SARS-CoV-2, ali moguće je da je zaraženih i puno više, a da se to i ne zna.