zeleno svjetlo

Talijanska koalicija tijekom noći riješila spor oko migranata

10.01.2019 u 11:41

Bionic
Reading

Vladajuća talijanska koalicija riješila je u četvrtak spor oko primanja migranata sa Sredozemnog mora, nakon što je tvrdolinijaški ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini pristao pustiti u zemlju manju skupinu nakon cjelonoćnih razgovora s partnerima

Čelnik krajnje desnice Salvini u srijedu je zaprijetio da će blokirati dolazak dijela skupine od 49 migranata koji su se iskrcali na Malti nakon što su više od dva tjedna čekali na moru.

Talijanski premijer Giuseppe Conte i protusistemski Pokret 5 zvijezda dali su zeleno svjetlo za transfer migranata, a javno neslaganje sa Salvinijem doživljeno je kao još jedan znak sve većih sukoba partnera u vladi.

No, Conte i čelnik 5 zvijezda Di Maio sastali su se sa Salvinijem u srijedu kasno navečer i postigli dogovor po kojem će pustiti u Italiju desetak migranata, ali i zatražiti od EU-a da poštuje ranije sporazume o migrantima.

Prije tog dogovora, Salvini je ustrajao u tome da Italija neće prihvatiti nijednog migranta s mora.

Njegova Liga u šest je mjeseci gotovo blokirala dolazak migranata, u Salvini je studenome donio kontroverzni dekret koji je jako postrožio imigracijsku politiku.

Papa Franjo je u nedjelju zatražio od europskih čelnika da se prestanu svađati oko sudbine 49 ilegalnih migranata na dva broda na Sredozemlju i osiguraju im sigurno pristanište.

Na brodu njemačke nevladine udruge Sea-Watch 3 nalaze se 32 migranta. Oni su na brod ukrcani s nesigurnih čamaca ispred libijske obale 22. prosinca, a među njime je i troje male djece i četvero tinejdžera. Na drugom brodu njemačke humanitarne organizacije, Sea-Eye, nalazi se 17 migranata pokupljenih 29. prosinca.