POVIJESNI DAN

Talijani počeli glasati na referendumu o ustavnoj reformi

04.12.2016 u 08:31

Bionic
Reading

Talijani su u nedjelju počeli glasati na referendumu o ustavnoj reformi koja se u valu populizma u Europi pretvara u izjašnjavanje podrške premijeru Matteu Renziju koji je u slučaju neuspjeha obećao podnijeti ostavku

Birališta su otvorena u 7 sati ujutro, a zatvaraju se u 23 za više od 46 milijuna Talijana s pravom glasa, dok je dopisnim putem do četvrtka navečer moglo glasati oko 4 milijuna Talijana u inozemstvu.

Prve izlazne ankete očekuju se pri zatvaranju birališta, a prvi rezultati noću na ponedjeljak.

Neizvjesnost talijanskog referenduma zabrinjava Europljane i financijska tržišta jer se strahuje da bi nakon šoka izazvanog Brexitom i rastom populističkih pokreta mogla izbiti nova nestabilnost u Italiji, trećem gospodarstvu eurozone.

Talijani se izjašnjavaju o ustavnoj reformi koja predviđa drastično smanjenje ovlasti Senata, a glasanje je de facto i plebiscit o premijeru Matteu Renziju jer je obećao da će podnijeti ostavku ako reforma ne prođe. To bi moglo dovesti do političke paralize i omogućiti populističkim, euroskeptičnim oporbenim strankama da se približe osvajanju vlasti.