smrt još prijeti

Talibani zamolili Tursku da pomogne u osiguranju evakuacija, Erdogan još razmišlja i traži da prvo zavlada mir

27.08.2021 u 11:59

Bionic
Reading

Turska još nije donijela konačnu odluku o talibanskom zahtjevu da pomogne u osiguranju evakuacija stranaca iz zračne ouke u Kabulu, rekao je u petak predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Dužnosnici su ovaj tjedan rekli za Reuters da su talibani zamolili Tursku da osigura tehničku pomoć u upravljanju zračnom luku ali da se turski vojnici pouvku do 31. kolovoza.

Vojnici su se počeli povlačiti u srijedu, a u četvrtak u najmanje jednom samoubilačkom napadu koji potpisuje džihadistička skupina Islamska država ubijeno je 85 osoba, među kojima 13 američkih vojnika na ulazu u kabulsku zračnu luku.

Erdogan je rekao da prije odluke treba zavladati mir u Kabulu jer bi Turska mogla "biti uvučena" u nepredviđenu situaciju i nemoguću misiju.

"Talibani su podnijeli zahtjev za upravljanje aerodromom u Kabulu. Kažu 'Mi ćemo se pobrinuti za sigurnost', ali "smrti još prijeti" u Kabulu, rekao je Erdogan na konferenciji u Istanbulu prije polaska u posjet Bosni i Hercegovini.

Velik dio zapadnih zemalja završio je ili završava posljednje evakuacije kako se bliži 31. kolovoza, rok za povlačenje svih stranih vojnika iz Afganistana što ga je postavio američki predsjednik Joe Biden, a talibani nisu voljni produljiti ga iako svi afganistanski suradnici koji su radili za strance i zato strahuju od odmazde, neće stići do tada napustiti zemlju. 

Turska kao članica NATO-a ima stotine vojnika u Afganistanu u sklopu misije i osiguravala je aerodrom u Kabulu u proteklih šest godina.

Ankara je do danas evakuirala najmanje 350 vojnika i više od 1.400 drugih ljudi z Afganistana otkako su talibani ovaj mjesec ponovno preuzeli kontrolu nad tom zemljom nakon 20 godina strane prisutnosti.

Turska je pohvalila, kako je sama rekla,  "umjerene izjave" koje talibani daju otkako su  osvojili Kabul 15. kolovoza.

Erdogan je u petak ponovio da će Ankara nastaviti dijalog s talibanima i procjenjivati stanje kada oni budu formirali vladu.

To je odmak u odnosu na ranije izjave kada je Erdogan kritizirao talibane dok su napredovali prema Kabulu i rekao tada da želi što prije potpuno povući svoje vojnike.