MIROVNI PREGOVORI

Talibani otvaraju ured u Kataru

31.03.2013 u 20:55

Bionic
Reading

Katarski emir, šeik Hamad ben Halifa al-Tani razgovarao je u nedjelju s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem, koji boravi u posjetu Dohi, o otvaranju talibanskog predstavništva u Kataru, u okviru mirovnih pregovora

Kako navodi službena agencija Qna, dvojica čelnika su, uz odnose dviju zemalja, razgovarala o 'pitanjima od zajedničkog interesa'.

Agencija nije spomenula pitanje talibanskog predstavništva u Kataru, koje je u središtu Karzaijeva posjeta. Afganistanski predsjednik je doputovao u Dohu u subotu, u pratnji više visokih dužnosnika svoje vlade.

'Dakako, razgovarat ćemo o mirovnom procesu i o otvaranju ureda (predstavništva) za talibane u Kataru', rekao je u subotu za agenciju France Presse glasnogovornik afganistanskog predsjedništva Aimal Faizi.

Početkom godine, afganistanski predsjednik je bio odbacio zamisao o osnutku talibanskog ureda u Kataru, bojeći se da će njegova vlada biti isključena iz pregovora pobunjenika i Sjedinjenih Država. Poslije je promijenio mišljenje.

Talibani nikad nisu htjeli razgovarati s Karzaijem, kojeg smatraju američkom 'marionetom'. Glasnogovornik afganistanskog ministarstva vanjskih poslova Džanan Mosazai rekao je nedavno da će pregovori početi tek kada talibani 'prekinu sve veze s al-Kaidom i odreknu se terorizma'.

Pobunjenici su u ožujku 2012. u Dohi prekinuli preliminarne pregovore sa SAD-om, budući da nijedna strana nije mogla ispuniti zahtjeve one druge.

Nepune dvije godine prije povlačenja velike većine NATO-ovih vojnika iz zemlje, mirovni ugovor postaje nužnost ako se želi spriječiti izbijanje novog sukoba u zemlji kojom već više od tri desetljeća hara krvavi sukob.

Traženje dogovora između talibana i Kabula čini se jedina mogućnost kako bi se spriječilo novo krvoproliće, slično građanskom ratu koji se u Afganistanu vodio od 1992. do 1996.