'NAŠ ČOVJEK U VOJARNI'

Talibani odgovorni za ubojstvo osam agenata CIA-e

31.12.2009 u 09:08

Bionic
Reading

Talibani su u četvrtak preuzeli odgovornost za samoubilački napad u vojnoj bazi u pokrajini Host, na istoku Afganistana, gdje je ubijeno osam Amerikanaca, agenata CIA-e

KANDAHAR - Časnik afganistanske vojske aktivirao je prsluk prepun eksploziva u teretani vojne baze "Forward Operating Base Chapman" u pokrajini Host, uz granicu s Pakistanom.

"Bio je to naš čovjek i aktivirao je pojas usred agenata CIA-e", izjavio je stranim agencijama glasnogovornik talibana Zabinula Mudžahid.

Američki dužnosnici potvrdili su da je poginulo osam pripadnika CIA-e, što je jedan od najsmrtonosnijih napada na agente te agencije u povijesti.

Na upit kako je napadač uspio izvesti napad u stranoj vojnoj bazi, Mudžahid je odgovorio kako mu to nije "bio neki problem, jer je čovjek časnik afganistanske vojske".

Ovo je drugi napad u dva dana u kojem afganistanski vojnici imaju za ciljeve strane časnike koji bi ih trebali obučavati i nadgledati. CIA je u posljednje vrijeme pojačala svoju nazočnost u Afganistanu i sudjeluje u potrazi i potjerama za čelnicima talibana i Al-Kaide.

Jučer su u Afganistanu poginula i četvorica kanadskih vojnika i jedan novinar, kada je njihovo oklopno vozilo naletjelo na minu u provinciji Kandaharu.