poplave i valovi

Tajvan pogodio snažan tajfun Haikui

03.09.2023 u 14:26

Bionic
Reading

Snažan tajfun Haikui obrušio se u nedjelju na Tajvan, odakle su vlasti već evakuirale tisuće ljudi i upozorile na jake vjetrove, poplave i goleme valove

Haikui, prvi tajfun koji je prošao izravno iznad Tajvana u zadnje četiri godine prati snažan vjetar koji puše brzinom od 154 km/h s udarima koji dosežu i 190 km/h.

Tajfun je u planinsko područje na istoku otoka, Taitung, stigao "nešto ranije nego što se očekivalo jer se kreće brže", rekao je AFP-u Yeh Chih-chun, prognostičar Tajvanskoga središnjeg meteorološkog ureda.

U području Taitunga stanovnicima je savjetovano da ostanu zatvoreni u svojim domovima, da se drže daleko od prozora i da ostanu u mraku.

Iznimno snažni udari vjetra iščupali su i veća stabla s korijenjem te su prevrnuli goleme spremnike za vodu. Na čitavom je otoku bez električne energije ostala više od 21.000 domova.

Dio ih je dobio struju do sredine poslijepodneva, no oko 9000 ih je još uvijek bilo bez električne energije kada je Haikui stigao na kopno.

Posljednja velika oluja koja je pogodila otok prije Haikuija bio je tajfun Bailu, od čijih je posljedica 2019. umrla jedna osoba. U nedjelju su vlasti zabilježile dvije lakše ozljede u istočnome okrugu Hualien u kojemu je na automobil palo stablo.

Prognostičari upozoravaju da će tajfun "predstavljati opasnost za veći dio Tajvana zbog snažnog vjetra, obilne kiše i visokih valova".

Meteorološki zavod je upozorio da će Haikui, nakon što pohara jug otoka u nedjelju navečer krenuti prema zapadu, a potom će se do ponedjeljka ujutro udaljiti preko Tajvanskog tjesnaca prema kontinentalnoj Kini.

Zbog tajfuna je iz najugroženijih dijelova zemlje evakuirano oko 4000 stanovnika, u nedjelju je otkazano više od 200 domaćih letova, a u većem istočnom i južnom dijelu otoka dućani su zatvoreni.

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen upozorila je stanovnike da se "pripreme za dolazak tajfuna, da se čuvaju te da izbjegavaju opasne izlete i aktivnosti."