'specijalna operacija'

Tajni dokumenti dokazuju da ruski trolovi ruše američku podršku Ukrajini

09.04.2024 u 15:29

Bionic
Reading

Interni dokumenti Kremlja dokazuju da su ruski trolovi raspirivali 'antiukrajinski sentiment' među američkim zakonodavcima kako bi potkopali javnu podršku Ukrajini, što je Kongres odgađao od jeseni 2023., navodi se u članku američkog Washington Posta od 8. travnja

Washington Post (WP) također citira političke stratege koji su pridonijeli pisanju 'tisuća izmišljenih novinskih članaka, objava na društvenim mrežama i komentara koji promiču američki izolacionizam'. Svoju temu ugledne američke dnevne novine, kako je napisano, temelje na mnoštvu internih dokumenata Kremlja dobivenih od europske obavještajne službe, a koji su datirani između svibnja 2022. i kolovoza 2023., prenosi Kijev Post.

Ukrajina se povukla s dijelova svog teritorija otkako je američka sigurnosna pomoć zastala i morala je racionalizirati upotrebu oružja, uključujući kapacitete protuzračne obrane, kako bi izdržala tekuću invaziju Rusije koja se koristi opskrbom iz Irana i Sjeverne Koreje, kao i pomoćnom potporom iz Kine. Restriktivne mjere koje su Zapad, Australija i Japan nametnuli Rusiji zbog ratnog huškanja pokazale su se neučinkovitima u zaustavljanju njezinog ratnog stroja.

Politički strateg kojeg je WP citirao dao je upute 'zaposleniku ruske farme trolova' da objavi komentare predstavljajući se kao stanovnik predgrađa velikog grada kako bi rekao da politika predsjednika Joea Bidena vodi SAD 'prema kolapsu'. Strateg je također rekao navodnom trolu da se 'suprotstavi daljnjoj vojnoj pomoći Ukrajini' i promiče stav da 'novac treba potrošiti na granici Amerike, a ne Ukrajine'.

  • +19
Ilustrativna galerija/Američki Kongres 5. siječnja 2023. Izvor: Profimedia / Autor: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Ruska propaganda 'zarazila' je dio baze Republikanske stranke, rekao je 7. travnja za CNN republikanac iz Teksasa Michael McCaul iz Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma.

Članak u WP-u objavljen je uoči ponovne sjednice američkog Kongresa nakon dvotjedne stanke na kojoj bi se trebalo odlučivati o pomoći Ukrajini. Predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Mike Johnson najavio je da će na dnevni red staviti glasanje o paketu financijske pomoći Ukrajini, teškom oko 60 milijardi dolara, no pitanje je koliko će još dugo on biti predsjednik s obzirom na to da ga krajnja desnica u vlastitoj stranci pokušava smijeniti, kao što je to učinila i s njegovim prethodnikom Kevinom McCarthyjem. Jedan od argumenata koji koriste za smjenu je taj da 'novac treba iskoristiti za obranu američke granice od ilegalnih imigranata, a ne slati ga Ukrajini'.

  • +13
Ukrajinska artiljerija Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia