U IME TRI OBITELJI

Tajne veze bogatih vođa katoličkog pokreta za promjenu Ustava

12.06.2013 u 15:38

Bionic
Reading

Markići, Ilčići i Planinići povezani su kumstvom. Imaju vlastite tvrtke, vile i stanove te prisne odnose s biskupima. Svi su vezani uz stranku Hrast. Zašto onda tvrde da nemaju pojma gdje im je udruga registrirana ni tko joj je predsjednik?

Unosan biznis obitelji Markić-Živković

Osim mreže nevladinih konzervativnih udruga koje čine jedni te isti ljudi okupljeni oko programa za obitelj Opusa Dei, neki od aktera konzervativnog pokreta imaju uspješne poslove. Primjerice Željka Markić i njezin brat Mario Živković, prema javno dostupnim podacima, imaju niz tvrtki. Već je objavljeno da njezina tvrtka Sermon d.o.o., čija je osnovna djelatnost prevođenje, godišnje nakon oporezivanja zarađuje nešto više od šest milijuna kuna. Manje je poznato međutim da je Markić i vlasnica tvrtke SerMon Cro koja se bavi kliničkim ispitivanjem lijekova, i to na području cijele bivše Jugoslavije, te da je njezin glavni biznis kliničko ispitivanje lijekova. Godišnji prihodi tvrtke koja se bavi tom djelatnošću nisu javno dostupni. Međutim prije dvije godine SerMon Cro je postao sastavni dio Neox Europe, kompanije koja se bavi kliničkim ispitivanjem lijekova u zemljama srednje i jugoistočne Europe, a Markić je ušla u sastav deveteročlane Uprave te rastuće tvrtke. Nakon udruživanja s Neoxom, u veljači 2012. na Trgovačkom sudu u Zagrebu registrirala je i tvrtku Neox klinička ispitivanja. Njezin suprug Tihomir Markić urolog je u Općoj bolnici Pakrac, no posljednjih desetak mjeseci je na porodiljnom. Prema Sudskom registru, od 2011. vlasnik je i privatne poliklinike Victus u Zagrebu. Brat Markićeve, Mario Živković, vodi hrvatsku podružnicu njemačke farmaceutske tvrtke Stada d.o.o. (Jutarnji.hr)

Usprkos prenaglašenoj srdačnosti, Željka Markić (49), jurišnica inicijative 'U ime obitelji', teško prikriva činjenicu da zapravo ne voli medije – iako je u njima radila (bila je ratna izvjestiteljica za HTV i BBC te urednica vijesti na HRT-u i Novoj TV) – te da posebno teško podnosi ako se mediji zaštitnički postavljaju prema homoseksualcima, piše novinarka Globusa kojoj je propao pokušaj intervjua sa Željkom Markić.

Na razgovor je, piše Globus, došla s prijateljicom kako bi namjerno sabotirale razgovor.

Iako su Markić i ostali iz 'U ime obitelji' inzistirali da ih se naziva inicijativom, od 15. svibnja registrirani su kao udruga, i to na adresi Vodnikova 9, u stanu 66-godišnjeg umirovljenika Gorana Bobe Rubića, člana nekoliko katoličkih udruga. U njegovom stanu je prije novopečene udruge bila prijavljena 'Građani odlučuju', kojoj je Rubić i predsjednik, a on je ujedno član Hrasta. Zanimljivo je da je najgorljivija aktivistica 'U ime obitelji' u razgovoru za Globus ustvrdila kako nema pojma na kojoj se adresi nalazi udruga koju zastupa. Također, navodno ne zna ni da je predsjednik udruge Ivan Munjin, student Katoličko-bogoslovnog fakulteta koji se u ime inicijative oglasio možda dva, tri puta.

Na adresi Vodnikova 9 preko puta 'U ime obitelji' stanuje ustavni sudac Mato Arlović. Jesu li uspjeli razviti dobrosusjedske odnose i pridobiti Arlovićevu naklonost za svoju stvar, nije poznato. Novinarka nije uspjela to pitanje postaviti gospođi Markić, jer joj je dosadilo odgovarati na novinarska pitanja, pa je ustala i otišla nekim drugim poslom.

Mario Živković, liječnik i javni zagovornik katoličkog nauka u vlastitom životu. Ima vremena i za unosan privatni biznis

Iako je u razgovoru odbila povezanost inicijative 'U ime obitelji' s bratom i sestrom, osnivačima udruge GrozdLadislavom Ilčićem i Kristinom Pavlović, činjenice je demantiraju. Kada je na konferenciji za novinare predstavljena inicijativa, 24. travnja, za konferencijskim stolom dva mjesta dalje od Markić sjedila je Kristina Pavlović.

Također, kao kontakt adresa Grozda, kojem je na čelu Ilčić, prema podacima s internetske stranice, navedena je Zvonimirova ulica 19, što je ujedno adresa bračnog para Željke i Tihomira Markića. Osim toga, Markići su, navodi Globus, dugogodišnji prijatelji s varaždinskom obitelji Ilčić. Zajedno sudjeluju u raznim humanitarnim akcijama, katoličkim udrugama i političkim strankama. Markić je jedno vrijeme bila predsjednica Hrasta, a danas je to Ilčić. U promicanju katoličkih vrijednosti aktivna je druga sestra Ladislava Ilčića, Marija Ćurlin, liječnica, članica Hrasta i predsjednica udruge Centar za prirodno planiranje obitelji, čije je sjedište u Vinogradskoj 27, u zgradi koja prema zemljišnim knjigama pripada obližnjoj bolnici Sestara milosrdnica. Njezin pak suprug Krešimir Ćurlin član je upravnog odbora zadužen za financije također katoličke udruge Marijini obroci, koju je osnovala Željka Markić, a trenutno je vodi Renata Planinić

Uz katolički aktivizam varaždinske obitelji Ilčić, obiteljskim angažmanom u borbi za katoličku Hrvatsku može se pohvaliti i Markićeva. Naime u agresivnom promicanju katolicizma u svakodnevnom životu aktivni su njezin otac Marijo Živković, kao predsjednik udruge Obiteljski centar, i brat Mario Živković, liječnik koji vrlo glasno tumači stavove inicijative 'U ime obitelji'.

74-godišnji Živković prije tri godine je skandalizirao javnost proguravši u neke zagrebačke škole prikazivanje brutalnog dokumentarca 'Pobačaj - ženina odluka' iz 1973. godine. Film u kojem se eksplicitno i tendenciozno prikazuju metode pobačaja koje liječnici ne rade već više od skoro 30 godina prikazan je učenicima 2. i 3. razreda koji pohađaju vjeronauk. Živković senior je navodno, uz bliske veze s Kaptolom, još bolje povezan s HDZ-om.

Planinići su također uključeni u katolički aktivizam. Šefica udruge koja se bavi prikupljanjem humanitarne pomoći za afričku djecu Marijini obroci je Renata Planinić, a njezin suprug Krešimir Planinić je odvjetnik udruge 'U ime obitelji'.

Globus navodi da su Planinići, Ilčići i Markići, odnosno Živkovići prijateljski i obiteljski vezani generacijama. Čak su međusobno i kumovi.