MISTERIOZNA LETJELICA

Tajanstveni američki špijunski lovac vratio se iz tajne misije u svemiru

08.05.2017 u 21:48

Bionic
Reading

Eksperimentalna svemirska letjelica X-37N, koja se u tajnoj misiji u svemiru nalazila nešto više od dvije godine, sletjela je proteklog vikenda u Cape Canaveral, priopćio je Pentagon

'Letjelica je uspješno sletjela nakon što je u orbiti provela više od 700 dana prikupljajući podatke', priopćio je Pentagon po završetku misije.

Nešto ranije je priopćeno kako će se na osnovi podataka koje je prikupila tajanstvena letjelica provoditi eksperimenti i istraživanja na koji način svemir utječe na svojstva različitih materijala što se koriste u izradi nje same.

Iako Pentagon ne namjerava otkriti koja je uporabna vrijednost ove letjelice, mnogi stručnjaci smatraju da se radi o svojevrsnom svemirskom 'lovcu' ili špijunu. Naime, u nedostatku pouzdanih informacija, postoje također nagađanja da letjelica služi kao satelit za nadzor problematičnih područja poput Bliskog istoka ili pak za sakupljanje isluženih američkih satelita.

Posljednja ovakva letjelica vratila se 2014. nakon 674 dana u svemiru, dok su prijašnje provodile 1367 dana u orbiti.

Svemirska letjelica obavijena je velom tajni Izvor: Društvene mreže / Autor: SciNews

Letjelica je, inače, opremljena eksperimentalnim propulzijskim sustavom tzv. Hall potisnika, a tijekom posljednjeg leta je ponijela gotovo stotinu uzoraka polimera i kompozitnih materijala čija je izdržljivost testirana u surovim svemirskim uvjetima.

Među tehnološkim novotarijama na letjelici je i solarno jedro koje je sklopljeno u malu kutiju, a rasklopljeno obuhvaća 32 četvorna metra. Takva bi tehnologija mogla biti iskoristiva u budućim misijama za praćenje solarnog vremena i opažanje asteroida.

Iako je projekt obavijen velom tajne, američke vlasti u pravilu dopuštaju snimanje polijetanja misteriozne letjelice.