BESPILOTNE LETJELICE

Francuzi testirali prvi mlazni borbeni dron Neuron

11.07.2016 u 11:41

Bionic
Reading

Francusko ratno zrakoplovstvo započelo je s nizom testiranja borbene bespilotne letjelice Neuron koja postiže maksimalnu brzinu od čak 980 kilometara na sat, a prema nekim najavama uskoro bi mogla započeti i njegova serijska proizvodnja s partnerima iz nekoliko europskih zemalja

Letna svojstva drona, čiji dizajn potpisuje francuska tvrtka Dassault Aviation, ispitana su ovih dana iznad La Manchea, a Neuronu se u letu na nekih 300 metara iznad površine mora pridružio i jedan borbeni zrakoplov tipa Rafale. Postizanje maksimalne brzine drona u društvu mlaznog lovca bio je zadnji test prije nego što se tvrtka Dassault odluči hoće li pokrenuti serijsku proizvodnju ove bespilotne letjelice iduće generacije.

Neuron je u paru s Rafaleom postigao maksimalnu brzinu od 980 kilometara na sat, a pored ispitivanja krstareće brzine, ispitan je dronov plafon leta koji je zabilježen na visini od 14.000 metara. Dron je pritom bio naoružan s dvije bombe težine 230 kilograma te je uspješno prošao ispit pronalaženja i uništavanja zamišljene mete.

Nakon ovog uspješno ispitivanja letnih i borbeno-manevarskih sposobnosti, Neuron će u bazi Bruz na zapadu Francuske biti podvrgnut nizu testiranja kako bi se pojačala njegova manevarska učinkovitost.


Budući da je Neuronova cijena 27,6 milijuna dolara po primjerku, francuski proizvođač se nada kako će uskoro pokrenuti njegovu serijsku proizvodnju jer se po toj konkurentnoj cijeni dobiva bespilotna letjelica tehnologije stealth, za razliku od običnih mlaznih borbenih zrakoplova s posadom čija početna cijena iznosi znatno više od Neuronove.

Proizvođač je već kontaktirao nekoliko tvrtki iz Grčke Italije, Španjolske, Švedske i Švicarske kako bi se sa svojim tehnološkim poboljšanjima udružile u zajednički projekt serijske proizvodnje autonomne stealth letjelice koja bi u skorijoj budućnosti mogla zamijeniti klasične borbene zrakoplove.