UTJECAJ NA VRHOVNI SUD

Tadić uhićen zbog pokušaja podmićivanja

Bionic
Reading

U Osijeku je danas uhićeno pet osoba nakon što je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da se formirala grupacija koja je pokušala utjecati na presudu, odnosno članove Vrhovnog suda u slučaju Branimira Glavaša, potvrdio je ravnatelj policije Oliver Grbić

Uhićen je Drago Tadić, direktor Osijek Koteksa, a Večernji list, pozivajući se na neslužbene informacije, piše da ej uhićena Tadićeva supruga i Srećko Jurišić te još dvije osobe, jedna u Zagrebu i jedna u Splitu.

Grbić je kazao da je pet osoba uhićeno u Osijeku i u drugim hrvatskim gradovima, a sada su u tijeku pretrage poslovnih prostorija i stanova uhićenih osoba, koji bi trebao biti gotov do 14 ili 15 sati.

Koliko će daleko policija otići u tom slučaju, ovisit će o kvaliteti kriminalističke istrage, odnosno prikupljenim dokazima i obavljenim obavijesnim razgovorima, istaknuo je Grbić.

Dodao je da je u akciji podmićivanja, aktivno ili pasivno sudjelovalo 12 do 15 osoba, od kojih je ovih pet uhićenih imalo najaktivniju ulogu.

Što se tiče HDSSB-ovog saborskog zastupnika Ivana Drmića, Grbić je kazao da će biti pozvan na obavijesni razgovor zbog prijave koju je Drmić podnio policiji.

Tadić je priveden nakon što je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin prijavio da mu je on prišao nakon ručka u zagrebačkom restoranu Baltazaru i počeo govoriti o postupku koji se vodio protiv Branimira Glavaša. Nakon što je Hrvatin shvatio da Tadić zna detalje koji mu ne smiju biti poznati burno je reagirao i kasnije sugovornika prijavio Državnom odvjetništvu.

Tadić je sredinom kolovoza Jutarnji list optužio da je sudjelovao u mreži poslovnjaka koji su prikupljali novac namjenjen podmićivanju, a da su dio, 70 tisuća eura, nepoznatoj osobi predali saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić i zamjenica urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić.

Tadićev Osijek-Koteks jedna je od najvećih građevinskih tvrtki u Slavoniji i cijeloj Hrvatskoj. Gotovo sve veće građevinske projekte u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji i šire izvodi upravo ta tvrtka, uz konkurentsku Gradnju. Osijek-Koteks nedavno je kupio i kontroverzni kamenolom Veličanka 2 u Parku prirode Papuk nakon propasti Kamen-Ingrada. Tadićevi građevinarci gradili su dionice autoceste od Đakova do Sredanaca i Belog Manastira, na autocesti Zagreb-Split, Benkovac - Pirovac i brojne druge cestovne prometnice za državne tvrtke. Početkom prošle godine završili su izgradnju osječke rukometne dvorane, a tportal je otkrio da je posao uređenja okoliša gradska uprava s HSP-om na čelu naručila bez javnog natječaja. U 153 sanitarna čvora goleme dvorane ugrađene su slavine koje se pokreću na struju iz baterija od devet volti. Tako je za jednu zamjenu potrebno 612 baterija koje skupa koštaju oko 20 tisuća kuna.

SEEbiz iz izvora bliskih istrazi doznaje da je policija jutros na njezinoj osječkoj adresi tražila Sanju Marketić, ali je nije pronašla jer je ona u susjednoj BiH, ali nije u bijegu već u obilasku kuće Branimira Glavaša u Drinovcima te se očekuje da će ovih dana posjetiti i Glavaša u pritvoru u Sarajevu.