KOMEMORACIJA ŽRTVAMA

Tadić danas dolazi u Jadovno

26.06.2011 u 09:41

Bionic
Reading

U sklopu svog boravka u Hrvatskoj predsjednik Srbije Boris Tadić nazočit će komemoraciji žrtvama koncentracijskog logora Jadovno, koju organizira Srpsko narodno vijeće, u suradnji sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Eparhijom gornjokarlovačkom SPC, Udruženjem 'Jadovno 1941.' i Koordinacijom židovskih općina Hrvatske.

Komemoracija, u povodu 70. godišnjice tog ustaškog logora, održat će se na mjestu spomen obilježja kraj Šaranove jame, a tom prigodom otkrit će se i obnovljeni spomenik žrtvama koji je uništen tijekom devedesteih. Oko dolaska srpskog predsjednika u Hrvatsku proteklih se dana podignulo mnogo prašine oko navodnog poziva predsjednika Ive Josipovića da uveliča proslavu 20 godina hrvatske državnosti.

Nakon toga su uslijedile kontradiktorne informecije je li tadić bio pozvan ili nije, da li je odbio poziv ili nije pozvan ili je sve stopirala premijerka Kosor. Kako bilo Tadić dolazi u Hrvatsku dan kasnije na komemoraciju žrtvama ustaškog terora što je u dijelu javnosti protumačeno kako provokacija.