OSTOJIĆ OFORMIO TIM

Tablete za zaštitu od radijacije i Hrvatima uz granicu?

13.06.2013 u 08:57

Bionic
Reading

Nakon odluke slovenskog Ministarstva zdravstva da stanovnicima koji žive u krugu 10 kilometara od NE Krško podijele tablete kalijeva jodida koje bi stanovnici mlađi od 40 godina uzeli u slučaju radioaktivnog zračenja, naš je ministar zdravlja Rajko Ostojić razgovarao sa slovenskim kolegom Tomažom Gantarom

'On ga je izvijestio da NE Krško radi normalno i da nema nikakvih naznaka o mogućim incidentnim situacijama', poručili su iz Ministarstva zdravlja. No bez obzira na to i praksu europskih zemalja da se u radijusu od 10 kilometara osigura jodna profilaksa za stanovništvo, o tome je jučer raspravljao Krizni stožer Ministarstva zdravlja, piše Večernji list

Osnovali su ekspertnu radnu skupina koja će razmotriti treba li proširiti radijus preventivne zaštite stanovništva u graničnom području sa Slovenijom. Dragan Kubelka, ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, u utorak je u Dnevniku 3 najavio mogućnost da se preventivne mjere prošire i u Hrvatsku, no jučer nije želio reći o kojim je opcijama riječ jer je zadatak na sebe preuzelo Ministarstvo zdravlja.

No kako neslužbeno Večernji doznaje od stručnjaka povezanih s problematikom nuklearke Krško, hrvatski i slovenski stručnjaci već su razgovarali o mogućnosti proširenja 'preventivne zone' i došli su do zaključka da bi jodnu profilaksu trebalo proširiti barem pet kilometara s hrvatske strane granice sa Slovenijom.


No, do realizacije nije došlo zbog nezainteresiranosti politike, a upravo bi politika, hrvatska i slovenska, jer su obje zemlje vlasnice nuklearke, trebala dogovoriti tko će platiti trošak prevencije. Tablete koju će dobiti oko 18.000 osoba u Sloveniji financirala je NE Krško sa 60.000 eura. Slovenija se, poručili su nam iz njihova ministarstva, na podjelu tableta pripremala od ljeta 2010. godine.

Iskustvo tijekom katastrofe japanske nuklearke Fukushima pokazalo je da posljedice nesreća u nuklearki treba prevenirati u radijusu od 16 do 25 kilometara. To potvrđuje i Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za hitne situacije Grada Zagreba.

'Za Zagreb nema opasnosti, ali za Krapinsko-zagorsku i Zagrebačku županiju trebale bi postojati mjere. Mi smo pitali Ministarstvo zdravlja koliko imaju zaliha kalijeva jodida. To su tablete koje se ne mogu kupiti, već ih treba naručiti i ciklički mijenjati. Najbolje bi bilo da svatko u rizičnom području tabletu nosi u novčaniku', savjetuje Kalinić.