ministar vanjskih poslova

Szijjarto optužio hrvatske medije za krivi prijevod i narušavanje odnosa s Mađarskom

08.06.2020 u 20:59

Bionic
Reading

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto optužio je hrvatski portal Index za krivi prijevod natpisa o Rijeci na spomeniku "Mađarske kalvarije" koji je u subotu otkriven u Satoraljaujhelyu, a zatim i još "neke hrvatske medije" za narušavanje odnosa s Mađarskom. Szijjarto je u objavi na Facebooku poručio da je prijevod "Rijeka, mađarsko more", koji je pripisao Indexu, lažan.

"To naravno nije istina", piše šef mađarske diplomacije, "jer na spomen ploči stoje riječi uzrečice koja potječe od Lajosa Kossutha, Fiume - Mađari na more". Szijjarto u objavi, koju je medijima dostavilo mađarsko veleposlanstvo u Hrvatskoj, kazao da se "fake news tvornice preko svojih laži ne libe okrenuti narode jedne protiv drugih".

"Krivi prijevod" izazvao je nekoliko hrvatskih političkih reakcija, piše Szijjarto. "Mađarska vlada je naravno zainteresirana za dobrosusjedske odnose s Hrvatskom, ali se čini da neki hrvatski mediji imaju potpuno drugačije ciljeve", zaključio je mađarski ministar vanjskih poslova.

Mađarski premijer Viktor Orban u subotu je u mjestu Satoraljaujhelyju otkrio spomenik "Mađarske kalvarije“ u povodu 100. godišnjice potpisivanja sporazuma u Trianonu kojim je mađarska izgubila dvije trećine teritorija. 

Velika Mađarska na spomeniku obuhvaća dijelove današnje Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunjske i Ukrajine, s navedenih 12,5 tisuća gradova, sela i općina koje su do 1920. bile dio mađarskog dijela Austro-Ugarske, iako u velikom dijelu nisu nikad imali mađarsko stanovništvo.

Hrvatska je zbog toga izrazila prosvjed mađarskom veleposlaniku u Zagrebu. Orban je i ranije objavljivao kartu Velike Mađarske koja uključuje i dijelove Hrvatske, posljednji put u svibnju uoči ispita maturanata iz povijesti. 

No hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman ne misli da Budimpešta svojata hrvatski teritorij.

"Tu postoji jedno sjećanje, jedna povijesna reminiscencija od prije stotinu godina", rekao je ministar novinarima u ponedjeljak.

"Nikad Mađari nisu tražili da im se nešto vrati, a u migrantskoj krizi su postavili žice tamo gdje su hrvatsko-mađarske granice, prema tome oni znaju gdje su granice“, dodao je nekadašnji hrvatski veleposlanik u Budimpešti.