LIJEPE VIJESTI

Svjetska banka otvara centar u Splitu i ulaže 40 milijuna eura!

14.11.2013 u 14:15

Bionic
Reading

U travnju iduće godine u Splitu će s radom započeti centar odjela Svjetske banke za inovacije i tehnologije za sedam zemalja regije (Hrvatsku, Albaniju, BiH, Kosovo, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju), što je projekt u koji će biti uloženo 40 milijuna eura uz desetak zaposlenih na samom početku. Centar će za financiranje inovativnih projekata na raspolaganju imati iznos od 200 milijuna eura godišnje

Lijepu vijest zajedno su objavili gradonačelnik Ivo Baldasar i nova zaposlenica Svjetske banke Danica Ramljak, bivša ravnateljica Instituta Ruđer Bošković. Split je izabran za regionano sjedište Svjetske banke u konkurenciji Beograda, Šibenika i Dubrovnika, između ostaloga i zbog mogućnosti suradnje sa sve uspješnijim Sveučilištem.

'Nismo još ni svjesni veličine i značaja ovog projekta, radi se o velikoj stvari za Split i Hrvatsku. Puno većoj nego što se čini na prvi pogled. Mogu reći da je ovo jedan od prvih većih uspjeha ove gradske vlasti', pohvalio se Baldasar. Svjetsku banku smjestit će u centar grada, na sami Peristil, u prostorije koje je donedavno koristio Filozofski fakultet. Za njega je pronađena zamjenska lokacija.

'Inovacije su ključ razvoja gospodarstva, a inovativnost povećava produktivnost. Financirat će se projekti koje zajednički naprave ove zemlje, a Split će sa svojim prednostima postati lider u ovom dijelu svijeta. Projekti koji se budu financirali iz ovog fonda, kojeg će puniti Svjetska banka, Europska komisija i druge zemlje regije, povećat će investicijsku atraktivnost i grada i Hrvatske', kazala je Danica Ramljak.

Upravo u Splitu svakih šest mjeseci sastajat će se ministri znanosti i obrazovanja zemalja regije, a Ramljak očekuje da će se uključiti i ministarstva gospodarstva, poduzetništva i regionalnog razvoja.

Splitski gradonačelnik, inače, potvrdio je da Grad Split od iduće godine više neće sudjelovati u financiranju instituta MedIls Miroslava Radmana. Tvrdi da se po izvještajima koje prima ondje 'nešto i događa', no ništa značajno za sam grad. Kaže da se i Radman složio s obustavom financiranja, a tek treba vidjeti što će se dogoditi s dijelom kompleksa Vile Dalmacija, javnim prostorom koji je za potrebe ovog institua 'privatiziran'.

Na redovitom baldasarovom druženju s novinarima objavljeno je još dobrih vijesti: njegova zamjenica Aida Batarelo obavijestila je da je za financiranje iz europskih fondova prijavljeno ukupno 29 projekata. Tri su zasad odobrena, a za šest se uskoro očekuje odgovor.

'Projekt Doma mladih s multimedijalnim kulturnim centrom financirat će se u 2014. godini, a isto vrijedi i za projekt osnovne škole Žnjan-Pazdigrad, koja je među stotinjak projekata zauzela deseto mjesto', kazala je Batarelo.