imre fazekas

Svjedok iz Budimpešte na suđenju Sanaderu i Hernadiju: 10 milijuna eura bilo je namijenjeno za Ježićevo zemljište i lobiranje

30.04.2019 u 15:19

Bionic
Reading

Svjedočeći u utorak video vezom iz Budimpešte, naftni menadžer Imre Fazekas je na ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i hrvatskom pravosuđu nedostupnom direktoru MOL-a Zsoltu Hernadiju kazao da je dogovoreno da se Xenoplastu u dvije rate isplati 10 milijuna eura za koje je smatrao da su namijenjeni manjinskom vlasniku te tvrtke Robertu Ježiću za zemljište u Omišlju te za lobiranje za projekt Družba Adria

Govoreći o namjeni tog novca, Fazekas je rekao da je on trebao poslužiti za provedbu budućeg projekta koji nije bio napisan te da su novac uplatile dvje švicarske tvrtke.

''Uplaćeno je pet milijuna, ali sam onda saznao kako je Ježić upao u pravne probleme pa sam htio raskinuti ugovore. Raskidanje ugovora je potrajalo pa sam u Švicarskoj pokrenuo pravni postupak za povrat pet milijuna eura koje sam uplatio Xenoplastu'', izjavio je Fazekas dodajući da za Ježića prije sklapanja ugovora nikad nije čuo.

Fazekas je dodao kako o ugovorima i transakcijama novca nije pričao s direktorom Xenoplasta Stefanom Hurlimannom koji mu je dao podsjetnicu na kojoj je stajalo kako zastupa Rosneft i MOL. Uz to, svjedok je izjavio da je Hurlimann u ime Xenoplasta potpisao ugovore koje su potom na Cipru potpisali pravnici koji su zastupali tvrtke kojim on upravlja.

''Iznos od 10 milijuna spomenuo je Hurlimann, ali se ne sjećam da je taj iznos bilo čime obrazložen'', izjavio je svjedok.

Fazekas je nadodao kako prije potpisivanja ugovora nije poznavao Ježića, dok je Hernadija upoznao kada je on 2001. godine stigao u MOL.

Nastavak suđenja Ivi Sanaderu u slučaju INA - MOL Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

''Nikako ne mogu reći da sam s Hernadijem bio u prijateljskim odnosima te sam mu se obraćao isključivo vezano za posao. S političarima nisam imao kontakte. Susretao sam se sa čelnicima JANAF-a, ali sam njihova imena zaboravio jer imena i inače slabo pamtim'', zaključio je.

'10 milijuna nema veze sa Sanaderom, MOL-om niti Hernadijem'

Fazekas je u utorak ponovio kako 10 milijuna eura nema nikakve veza sa Sanaderom, MOL-om niti Hernadijem.

Ježić je na sudu ranije izjavio da je pet milijuna eura, odnosno polovinu navodnog Sanaderova mita, na račun njegove švicarske tvrtke Xenoplast došlo upravo preko Fazekasa kao MOL-ovog pouzdanika.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Iako je isprva govorio da će novac koji je navodno primio kao mito za premijera vratiti čak i ako Sanader ne bude osuđen, Ježić je kasnije promijenio priču. Nakon što je presuda Sanaderu od 8,5 godina zatvora postala pravomoćna iz Švicarske je poručio da mu ona nije dostavljena, a kada je presudu ukinuo Ustavni sud izjavio je da za povrat novca nema temelja jer nema pravomoćne presude.