KRIZA NA VIDIKU

Svinje u Kini kao barometar inflacije

29.08.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Svinje su odličan barometar inflatornih pritisaka, a u Kini raste zabrinutost zbog bojazni da bi sve veća prodaja ove domaće životinje mogla povisiti cijene iduće godine. Naime, suočeni sa slabom domaćom potražnjom i rekordnim cijenama tovnih životinja, kao i zbog oštrog rasta cijena kukuruza i soje, kineski uzgajivači svinja prisiljeni su prodati svoja krda, piše Business Insider

Cijena hrane u Kini uvelike ovisi o svinjetini. Dok je sada ima u izobilju, očekuje se da će za nekih šest mjeseci cijena dionice ovog mesa znatno pasti, što će biti rezultat rasprodaje, a što će rezultirati novim valom cijena, piše Business Insider.

Očekuje se da će svaki rast cijena hrane povisiti inflaciju, koja se zasad nalazi na odgovarajućoj razini, ali je još uvijek jedna od kineskih najvećih gospodarskih briga s obzirom na potencijal da bi rast cijena mogao izazvati socijalne nemire.

'Ako pogledate cijene kukuruza i soje u Kini, vidjet ćete da trošak hranjenja životinja već dostiže rekordnu razinu', rekao je Jean-Yves Chow, analitičar prehrambene industrije u Rabobanku u Hong Kongu, objašnjavajući da je do toga došlo jer je SAD, od kojeg Kina dobavlja kukuruz i soju, pretrpio najgoru sušu u posljednjih 56 godina koja je uništila većinu usjeva diljem zemlje.

'Očekujemo da će početkom iduće godine biti sve manje svinjetine na tržištu, ukoliko profitabilnost ostane na depresivnom nivou, što će rezultirati višim cijenama koje će potaknuti inflaciju hrane', dodao je Chow.

Zabrinuta zbog budućnosti svinjske industrije, glavna kineska agencija za gospodarsko planiranje je ovaj mjesec naredila skladištenje smrznute svinjetine budući da očekuje da će se zalihe brzo istopiti nakon što potrošnja dosegne svoj vrhunac u veljači.

Kina čuva rezerve svinjetine, bilo da se radi o živim životinjama ili smrznutom mesu, kako bi se stabilizirale domaće cijene tijekom ekstremnih fluktuacija cijena. Pohranjivanja se također koriste kako bi se pokušala smanjiti inflacija hrane i stabilizirati domaća industrija.